Oдржана финална конференција пројекта „Иновативне иницијативе за инклузију“

Почетак » Oдржана финална конференција пројекта „Иновативне иницијативе за инклузију“ » Актуелно » Oдржана финална конференција пројекта „Иновативне иницијативе за инклузију“

Град Ваљево је у претходних 16 месеци у сарадњи са партнерском организацијом Центар за интеграцију Рома из Ваљева, реализовао пројекат „Иновативне иницијативе за инклузију“. Пројекат је део Програма који финансира Европска унија из средстава ИПА 2016, Подршка ЕУ инклузија Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома, који спроводи Стална конференција градова и општина.

Примарни циљ пројекта је побољшање положаја Рома и њихово активно укључивање на тржиште рада и у друштвену заједницу.

У петак 25. децембра 2020. године одржана је финална конференција пројекта „Иновативне иницијативе за инклузију“ у просторијама Факултета за здравствене и пословне студије, Универзитета Сингидунум. Конференција је у највећем делу одржана онлајн преко апликације ЗООМ, поштујући епидемиолошке мере и ограничења која су на снази.

Ненад Бранковић, председавајући управљачког тима из Градске управе града Ваљева је казао да је финална конференција прилика да се представе реализоване активности и резултати пројекта. „Пројекат је допринео афирмисању припадника ромске заједнице, њеном бољем позиционирању код послодаваца и разбијању предрасуда. Пројекат је показао да ромска заједница има младе, образоване и способне људе који могу и желе да раде, а и да раде веома успешно“.

Један од кључних резултата пројекта је да је пилот модел фацилитатора за запошљавање и подршку активном укључивању Рома развијен, успостављен и кроз пројекат тестиран са циљем да прерасте у системско решење које би дугорочно олакшало запошљавање Рома. Пројекат је имао директне користи за представнике ромске заједнице ангажовањем фацилитатора за запошљавање који су били доступни за пружање подршке и помоћ ромској заједници током трајања пројекта. Најконкретнија корист за ромску заједницу је била реализација програма радних пракси за 10 младих Рома у предузећима и организацијама у трајању од 2 месеца. Кроз практичан рад на радним местима практиканти су повећали своје капацитете и побољшали свој положај на тржишту рада. Најважнији резултат након спроведених радних пракси су нова запосљења. За сада два практиканта су добила нови уговор и шансу за даљи развој каријере у предузећу Публик и хотелу Црни врх на Дивчибарама, а очекивања су да ће бити и више, истакао је Ненад Бранковић.

Љиљана Крстић из Центра за интеграцију Рома Ваљево, фацилитатор запошљавања, односно посредник између ромске заједнице, предузећа и институција, је истакла задовољство одзивом посладаваца и односом који су показали према ромској заједници, као и чињеницом да ће неки од практиканата наставити са радом у предузећима у којима су обављали праксу.

“На самом почетку пројекта била је бојазан како ће све то изгледати, с обзиром да је ово нови модел запошљавања Рома за све учеснике у пројекту, али се на крају испоставило да ваљевски послодавци и Градска управа имају слуха за ромску заједницу и за решавање питања њиховог запослења. Надам се да ћемо наставити сарадњу и на другим сличним пројектима, како бисмо повећали запошљивост Рома у граду Ваљеву”, истакла је Љиљана Крстић.

На финалној конференцији пројекта у име града Ваљева је говорио и Марко Јевтић, градски већник задужен за рад, запошљавање и социјалну политику. Конференција је била и прилика да чујемо искуства ромских фацилитатора за запошљавање о сарадњи са послодавцима и Ромима, искуства практиканата о радним праксама у компанијама, као и искуства послодаваца у раду са практикантима из ромске заједнице“. На крају конференције обратила се и Рада Севић, експерт за питања активних мера запошљавања, која је дала конкретне препоруке за активније укључивање Рома на тржиште рада.

Пројектни тим

Иницијативе за иновативу инклузију”

Пројекат „Иновативне иницијативе за инклузију“ је део програма који финансира Европска Унија из средстава ИПА 2016, Подршка ЕУ инклузија Рома – Оснаживање локалних заједица за инклузију Рома који спроводи Стална конференција градова и Општина (СКГО). Пројекат се спроводи а територији Града Ваљева и траје 12 месеци, почев од септембра 2019, а завршава се у септембру 2020.године. Укупна вредост пројекта је 66.832,20 евра, од чега је вредност донације ЕУ 59.480,65 евра.

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.