Одржана инвестициона конференција на Дивчибарама

Почетак » Одржана инвестициона конференција на Дивчибарама » Вести » Одржана инвестициона конференција на Дивчибарама
Инвестициона конференција на Дивчибарама одржана у оквиру пројекта „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“ окупила је велики број кључних актера заинтересованих за даљи развој ове планинске висоравни надомак Ваљева. На конференцији су представљени правци туристичког развоја, границе будућег туристичког простора, управљачки модел, инфраструктурне потребе и инвестициони пројекти.
 
„Четири локалне самоуправе на једном месту је добар предуслов и добар знак да ће се ово туристичко место добро развијати, а наш задатак ће бити да препознамо основне туристичке производе, да имамо акциони план. Министарство економије и регионалног развоја ће подржати проглашење туристичког простора Дивчибара, као и проглашење ствараоца туристичког простора чиме се ствара добар механизам за примену донетих пројеката“, истакао је на отварању конференције у уводном излагању др Горан Петковић, државни секретар за туризам у Министарству економије и регуоналног развоја. „Позитивна искуства већ постоје на Палићу, али наш задатак је да направимо још бољи посао овде на Дивчибарама-да повежемо неке појединачне пројекте који су овде реализовани у једну целовиту слику и да од Дивчибарама створимо туристичку дестинацију која је надомак не само Ваљева већ и Београда, што је због близине великог тржишта основа за будући развој“, оценио је Петковић.
 
О инвестиционим пројектима и потребним правцима развоја Дивчибара на конференцији су говорили челни људи све четири локалне самоуправе Ваљева, Пожеге, Косјерића и Мионице. Овом приликом градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић истакао је важност реализације овог пројекта. „Значајан резултат Студије је проглашење Дивчибара као туристичког простора, то доноси највећи бенефит. Овде су се четири локалне самоуправе договориле око заједничког циља, да направе једну заједничку причу и унапреде развој Дивчибара. Веома је битно да се усагласе урбанистички планови све четири локалне самоуправе, а ова Студија ће указати на правце даљег ширења и развоја Дивчибара“, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Осим градоначелника Јаковљевића, о овом пројекту говорили су и председници општина Пожега, Косјерић и Мионица, Милован Мићовић, Драган Вујадиновић и Милан Матић.
 
На инвестиционој конференцији приказан је промо-филм о Дивчибарама, презентована је „Студија изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“, пратећи документи, а одржана је и панел расправа у којој су учесници разменили мишљења и идеје о даљем улагању у развој Дивчибара.
  
На инвестиционој конференцији учествовали су представници државних институција, Министарства економије и регионалног развоја, ЦИП-а, предузећа, туристичких агенција, организација локалних и регионалних, хотелијера, инвеститори, представници финансијског сектора, више од стотину учесника, који су заинтересовани за развој Дивчибара.
 
Иначе, пројекат се реализује у оквиру „Регионалног друштвено-економског програма развоја 2“ који финансира Европска унија. Вредност пројекта је око 100.000 евра. 

Leave a Comment