Одржана јавна расправа о нацрту Закона о становању и одржавању зграда

Почетак » Одржана јавна расправа о нацрту Закона о становању и одржавању зграда » Вести » Одржана јавна расправа о нацрту Закона о становању и одржавању зграда
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије и Стална конференција градова и општина-Савез градова и општина Србије у сарадњи са Привредном комором Србије и Регионалном привредном комором Ваљево, организовали су у Ваљеву јавну расправу о нацрту Закона о становању и одржавању зграда. О новим законским решењима која се односе на коришћење и одржавање зграде и заједничких делова зграде, о управљању зградом, о коришћењу и одржавању посебних делова зграде, о одрживом развоју становања, регистрима, евиденцији и другим питањима од значаја за стамбене односе, говорили су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Србије и чланови радне групе за израду нацрта Закона.
 
„Новине овог нацрта Закона  односе се на ефикасније управљање зградом и у том смислу смо направили корак даље и учинили одређене системе таквим да могу да очувају стамбени фонд и да га унапреде убудуће. Кроз одрживи развој становања дужни смо да унапређујемо зграде у којима живимо, али на такав начин да користимо могуће ресурсе. Овај Закон не намеће нове намете грађанима, овде се говори о томе да оно што већ плаћамо учинимо транспарентним, да знамо коме плаћамо, зашто плаћамо и шта добијамо за износе које плаћамо. Имаћемо систем који ће унапредити стамбени фонд и који ће моћи да се контролише. Постојеће скупштине станара мораће да се ускладе са овим Законом, мораће да своје трошкове учине транспарентним, рачун стамбене заједнице ће бити доступан сваком од станара. Стамбена заједница ће имати свој текући рачун и уплаћиваће се на тај текући рачун износи који се одреде као износи за трошкове одржавања“, рекла је након јавне расправе  Јованка Атанацковић, в.д.помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
 
У јавној расправи су учествовали представници градова и општина Ваљево, Лајковац, Љиг, Мионица, Осечина, Уб, Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Шабац, Ариље, Бајина Башта, Косјерић, представници јавних стамбених предузећа, општинских и градских стамбених агенција, привредни субјекти и заинтересовани грађани.
 
 

Leave a Comment