Одржана јавна расправа о Визији града

Почетак » Одржана јавна расправа о Визији града » Вести » Одржана јавна расправа о Визији града
Јавној расправи о нацрту „Визије града-Ваљево 2020. године“, која је одржана данас у сали Градске скупштине, присуствовало је око 60 представника политичког, културног и јавног живота града. У дискусији је учествовало њих десет, а поред осталог, било је речи о темама из пољопривреде, културе, школства,  информисања, екологије, безбедности… Јавној расправи о Визији града присуствовали су и чланови Тима за сарадњу из холандског града Sittard-Geleen који је партнер граду Ваљеву у изради овог докумената.  
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић у уводном излагању, говорећи о значају дефинисања једног оваквог стратешког документа,  овом приликом је нагласио да Ваљево  има доста стратешких докумената али из поједних области, међутим  до сада није постојао ни један документ који би објединио све то.  „Визију града Ваљева смо дефинисали после сто дана градске Владе, на почетку мандата. Тада сам још рекао да су приоритети града Ваљева да немамо незапослених, да Ваљево буде здрав и безбедан град. Те три најважније ставке које се тичу Визије, требало би даље разрађивати. Када кажемо здрав град, не подразумевамо само да град буде еколошки здрав. То подразумева и „здраве“ институције и здрав начин живота.. Безбедност пак не подразумева само физичку безбедност, већ и социјалну сигурност и све остале аспекте такве једне дефинице Визије“, рекао је градоначелник и додао: 
  „Упоредо радимо и на изради две врло битне Стратегије, то су Стратегија одрживог развоја и Стартегија локалног економског развоја. У питању су различити нивои стратешких докумената, али сви  заједно подразумевају смернице како ће се Ваљево развијати у будућем периоду. Зато је веома важно да највећи број грађана буде укључен у стварање ове Визије и да се око оваквог једног документа сви сложимо, или бар већина нас. Скупштина града ће дати коначни суд и ја се надам да, када један такав документ буде урађен, да ће он бити заједнички, да неће бити спорења око њега и да неће бити политичких сукоба. Такође се надам да ће ово бити један документ који ће трајати кроз време, где  неће бити политике и  лобирања. Зато су сви ваши предлози добродошли“, истакао је градоначелник Јаковљевић.
 
Изражавају своје задовољство што присуствује јавној расправи  и преносећи поздраве градоначелника Ситарда, Berry van Rijswijk, члан Градског већа  и Тима за сарадњу са Ваљевом из Холандије, нагласио је да пријатељство између Ваљева и Ситарда датира још од пре 20 година. „Приликом узајамних посета током предходних година, имали смо прилику да једни од других понешто и научимо. Осећам се као велики пријатељ Ваљева. Садржај Визије је резултат тима из Ваљева, а ми смо само помогли у методици у самом процесу израде овог документа“, рекао је  Rijswijk и позитивно оценио то што јавној расправи присуствује велики број грађана Ваљева.   
 
Јавна расправа трајала је два сата. Поједини учесници доставили су своје предлоге за Визију града у писаној форми Пројектном тиму, који ће детаљно разматрати сваку данашњу дискусију у појединостима. Оцењено је да ће до финалног дефинисања овог документа, сви предлози бити драгоцени.  

Leave a Comment