Одржана јавна расправа

Почетак » Одржана јавна расправа » Вести » Одржана јавна расправа
У Ваљеву је одржана јавна расправа у оквиру пројекта израде „Студије изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“, који се реализује у оквиру Регионалног друштвено-економског програма развоја 2, а који финансира Европска унија. Циљ јавне расправе је био да се кроз дијалог дође до усаглашених ставова о овом документу. На расправи су представљени начини израде овог документа, анализа туристичких ресурса тражње, усклађеност са Стратегијом развоја туризма, инвестициони пројекти, а било је и речи о препорукама и смерницама развоја Дивчибара и о привлачењу домаћих и страних инвеститора.
 
Овом приликом Рафаел Пуповац, директор Националне туристичке развојне корпорације оценио је да је Студија основ за даљи развој и улагање у ову планинску висораван. „Урађена је комплетна анализа која нам је указала и на добре и на лоше стране Дивчибара. Ова Студија у себи садржи и препоруке за даље деловање и једну основну ствар, а то је да Дивчибаре треба да буду проглашене Туристичким простором. Јако је важно дати препоруке како радити даље“, рекао је између осталог Пуповац и додао да је основна предност Дивчибара близина великих градова, пре свега Београда, док је основна мана лоша инфраструктура.
 
У оквиру пројекта осим „Студије изводљивости за нови туристички производ Дивчибара“,креирани су и нови промотивни материјали и спотови у циљу промоције Дивчибара као дестинације за одмор и рекреацију, али и за инвестирање. Студија је идентификовала осам туристичких производа као што су градски одмор, здрав живот, рурални туризам, гастрономија..Координатор пројекта Ненад Бранковић овом приликом је најавио и одржавање  Инвестиционе конференције на Дивчибарама 8. фебруара која ће окупити кључне актере заинтересоване за развој ове планинске висоравни, постојеће и потенцијалне инвеститоре.
 
На јавној расправи учествовали су бројни представници јавних предузећа, институција, организација, туистички радници и други заинтересовани за имплементацију овог документа, изналажење најбољих могућих решења, размену мишљења, предлога и даљи развој Дивчибара.
 
Носилац пројекта је град Ваљево, а партнери у реализацији општине Косјерић и Пожега, као и Туристичка организација „Рибница“ из Мионице.

Leave a Comment