Одржана октобарска седница Скупштине града

Почетак » Одржана октобарска седница Скупштине града » Вести » Одржана октобарска седница Скупштине града
Извештај о извршењу буџета града Ваљева за период јануар – септембар 2012. године нашао се на дневном реду јучерашње седнице Скупштине града Ваљева. За финансирање расхода и издатака буџета града Ваљева за 2012. годину планирани су приходи, примања и пренета неутрошена средства у укупном износу од 2.309.700.000 динара. У периоду од 1. јануара до 30. септембра приходи и примања са пренетим неутрошеним средствима из претходне године реализовани су у износу од 1.713.907.998,03 динара, односно 74,20 % у односу на план. По Одлуци о буџету за 2012. годину планирани су укупни расходи и издаци у износу од 2.309.700.000. У периоду од 1. јануара до 30. септембра расходи и издаци реализовани у износу од 1.487.784.244,34 динара, односно 64,41 % у односу на план.
 
Усвајањем од стране однорника Скупштине града Ваљева, приступило се спровођењу активности на обављању примењених геолошких истраживања, на локацији села Пауне, с циљем утврђивања расположивих геотермалних вода у Паунској бањи.
 
Измењена је и Одлука о стипендирању студената. Разлог за ове измене су прецизније утврђивање надлежности Градског већа у поступку стипендирања студената из буџета града Ваљева и то: расписивање конкурса, утврђивање услова за доделу стипендија, избор кандидата, као и да закључује и раскида уговоре са изабраним студентима.
 
Због именовања на место помоћника градоначелника Радоици Рстићу је престао мандат одборника, а коалиција „Покренимо Ваљево“ (СНС-НС-ПСС) је именовала Славицу Пантелић Цупаћ за новог одборника.
 
Највише расправе међу одборницима изазвао је други ребаланс буџета ЈКП „Топлана Ваљево“. Представник Удружења поторошача Ваљева Слободан Петронијевић обратио се одборницима са захтевом да се цена грејања не мења, јер није у складу са Законом о јавним предузећима. Он је најавио да ће ово Удружење урадити све да пред релевантним институцијама оспори одлуку о поскупљењу грејања.
 
Представници града и „Топлане“ су образложили да је поскупљење у складу са Уредбом Владе Србије и да је неопходна корекција цена због неодрживог стања у овом јавном предузећу, које је последица пословања претходног руководства.
 
Неколико важних одлука којима су уведене олакшице за домаће инвеститоре и власнике приватних фирми у Ваљеву, усвојено је на седници Скупштине града. То су измене и допуне Одлуке о локалним комуналним таксама, мерилима за обрачун висине накнаде за уређивање грађевинског земљишта, коришћење грађевинског земљишта, градским административним таксама.
 
Предузећа која се баве производњом и запошљавају преко 200 радника биће ослобођена плаћања локалних такси у наредних десет година, од 100 до 199 радника пет година, а они који запошљавају од 50 до 99 три године.
 
Одборници Скупштине града дали су сагласност на Уговор о реализацији инвестиционих пројеката „Горења“, који су раније потписали Влада Србије, „Горење“ и Град Ваљево.
 
Усвојен је и сет одлука о изменама и променама организивања јавних предузећа и установа у управним и надзорним одборима. Овим изменама је промењен број чланова управних одбора на седам, од чега је шест из редова оснивача, а један из редова запослених и надзорних одбора, у којима ће бити два члана из реда оснивача и један из реда запослених.
 
Одборници су прихватили и предлог одлуке о поверавању инвеститорских послова на изградњи неизграђеног дела вреловодне мреже у градском насељу Ваљево за 2012. год и хале спортова. Ови послови су поверени ЈП „Дирекцији за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу града Ваљева“. Поверени послови реализоваће се у складу са годишњим Програмом пословања ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу града Ваљева“ за 2012. годину.
 
Након што су одборници СНС затражили смену заменика градоначелника Драгољуба Крстића и одбијања Скупштине да се изјасни о овом предлогу, одборници ове странке су напустили заседање Скупштине.
 
Седница Скупштине града је настављена, без присуства одборника СНС и опозиционе ДС, а потом су седницу напустили и одборници Покрета за Ваљево и опозициона ЛДП. Седница је прекинута када се пред одборницима Скупштине града нашла последња тачка дневног реда, на којој су била кадровска питања. На захтев шефа одборничке групе СПС и председника Мандатно – имунитетске комисије Жарка Васиљевића, седница Скупштине града је потом прекинута. Председник Скупштине града Михаило Јокић је поручио да ће одборници бити благовремено обавештени о наставку седнице.
 
 

Leave a Comment