Одржана презентација „Закона о младима“

Почетак » Одржана презентација „Закона о младима“ » Вести » Одржана презентација „Закона о младима“
О значају првог Закона о младима који је Србија добила 5. јула ове године и о томе колико он значи младима, разговарало се на данашњој презентацији која је одржана у Великој сали Скупштине Града Ваљева.
 
Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове поздравила је присутне госте и истакла да је тема данашњег састанка представљање омладинских волонтерских акција које су изведене на подручју Колубарског округа и Закона о младима који ће почети да се примењује у 2012. години.
 
Захваљујући усвајању првог Закона о младима у историји наше земље, створен је одрживи институционални оквир за бригу о младима који су потенцијал и драгоценост овог друштва, што је предвиђено Националном стратегијом за младе која се овај пут доноси на 10 година.
 
„Законом о младима који је усвојен у Међународној години младих, створени су услови за подршку активним младим људима и њиховим идејама да кроз иницијативе и локалне волонтерске акције унапреде и побољшају свој статус у средини у којој живе.  Оно што он пре свега доноси младим људима јесте могућност да учествују у органима и телима који су важни и који су дефинисани законом. Једна од највећих новина које доноси Закон је формирање Националног савета за младе“ – саопштила је помоћница министра омладине и спорта, Снежана Клашња.
 
Помоћница министра омладине и спорта је додала да ће законом бити дефинисане многе области омладинске политике и да се први пут утврђује јавни интерес у области омладинског сектора. То значи да се држава обавезује да ће финансирати омладинске активности и омладински рад који се такође први пут појављује у закону.
 
Тренутно се у оквиру кампање „Млади су закон“ у 25 Ресурс центара реализују 153 волонтерске омладинске акције у 25 округа Србије. До сада је под покровитељством Министарства омладине и спорта реализовано преко 600 омладинских пројеката. Проглашење најбољих омладинских волонтерских акција ће бити 5. децембра 2011. године на Међународни дан младих.
 
На презентацији су се представили и представници Ресурс центра „Здраво да сте“ и координатори Канцеларија за младе из Уба, Осечине и Ваљева.

Leave a Comment