Одржана промоција пројекта „Прилагођавање јавне својине потребама социо-економског развоја“

Почетак » Одржана промоција пројекта „Прилагођавање јавне својине потребама социо-економског развоја“ » Актуелно » Одржана промоција пројекта „Прилагођавање јавне својине потребама социо-економског развоја“

У Републици Србији је у току реализација грант шеме Програма Exchange 5. Програм Exchange 5 је намењен градовима и општинама у Србији, као подршка за ефикасно управљање имовином, подршка у стратешком планирању и програмском буџетирању. Главни модалитети подршке су додељивање средстава градовима и општинама путем грант шеме и техничка помоћ.

Градска управа Ваљево и Општина Уб успоставиле су партнерство у циљу спровођења пројекта “Прилагођавање јавне својине потребама социо-економског развоја ” у оквиру Програма Exchange 5.

Општи циљ овог пројекта је да допринесе локалном социо-економском развоју кроз успостављање ефикасних система управљања јавном својином у граду Ваљеву и Општини Уб.

Пројекат „Прилагођавање јавне имовине потребама социо-економског развоја“ представљен је данас у Ваљеву, у сали Градског већа. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је поздравио присутне госте и истакао следеће:

„Заиста је велико задовољство да видимо да један овакав програм који се реализује у сарадњи са општином Уб управо о њему дискутујемо овде у Ваљеву и о значају самог програма када је у питању општинска имовина. Mожда, на први поглед, не можемо видети све захтеве оваквог једног рада а значај је огроман, поготово што се у обичном животу сусрећемо са стварима које на неки начин муче наше грађане. Свесни смо да су неке развијеније европске земље далеко одмакле испред нас и да имају тачан попис своје имовине. Град Ваљево у последњих годину и по две дана покушава на сваки начин да своју имовину укњижи и да има представу уопште шта је имовина Града. То радимо пре свега кроз бројне активности које су везане за комуналну инфраструктуру, тако да свака улица која се уради у граду буде и укњижена на Град, тако да водимо евиденцију о својој имовини. Свесни смо да је у протеклом времену таква активност била мање заступљена, али трудићемо се да у наредном периоду што више своје имовине укњижимо на добробит и Града и грађана који живе овде“, истакао је градоначелник Гвозденовић.

Након поздравног говора градоначелника Гвозденовића, Илија Ранковић је упутио добродошлицу гостима и даље се наставило са представљањем самог пројекта. Ранковић је нагласио да је уговор потписан 21. 12. 2018. године а да је Градска управа Ваљево приступила припреми предлога пројекта неколико месеци пре тога.

„Радну коалицију на овом пројекту чини град Ваљево, као главни апликант и општина Уб која је ко-апликант. Важно је истаћи да су ове две локалне самоуправе природни и административни пријатељи, али и комшије, као и да смо до сада заједнички врло успешно реализовали низ активности. Реализација једног оваквог пројекта, који има одређену професионалну и стручну тежину, представља нови ниво сарадње. Вредност пројекта је 171.000 евра од којих 86% финансира Европска унија, а остатак средстава представља учешће локалних самоуправа. Важно је напоменути и велику подршку институција које прате реализацију грант шеме  Exchange 5, као штo je СКГО , Министарстo државне управе и локалне самоуправе и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава  Европске уније Министарства финансија. Време трајања пројекта је 18 месеци. Овакав програм је важан за локалну самоуправу из разлога што представља спој иновативних акција, решавање дугогодишњих проблема и развијања струке. Верујем да је свака локална самоуправа, али и саме институције које прате реализацију грант шеме, свесна да извођење једног оваквог пројекта изискује велику енергију и стручност. Из тог разлога нам је драго што смо баш ми као град Ваљево и општина Уб изабрани да реализујемо овај пројекат и што смо приказали у добром светлу наше капацитете“, истакао је Ранковић.