Одржана седница Градског већа

Почетак » Одржана седница Градског већа » Актуелно » Одржана седница Градског већа
dsc_1191vecevece1vece3

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић говорећи на данашњој седници Градског већа, истакао је да Град издваја значајна средства за подстицај наталитета и да ће буџетом за наредну годину, након детаљне анализе и сагледавања стања, бити дефинисане додатне подстицајне мере и опредељена средства за њихово финансирање.

„Град подстиче наталитет и рађање, самом чињеницом да преко пет милиона динара годишње издвајамо за Одсек вантелесне оплодње Одељења гинекологије и акушерства у ваљевској Болници. Овим ребалансом је обухваћен Одсек вантеленске оплодње Такође финансирамо рад ембриолога који врши ембриотрансфере и за то је др Будимировић исказао потребу, а Град је изашао у сусрет што се тога тиче. Наглашавам, да већ дуже време Град финансира Одсек вантелесне оплодње, што говори у прилог чињеници да имамо слуха за важност рада овог Одсека, а истовремено узимамо у обзир све проблеме са којима се суочавају. Ово је елитни Одсек ваљевске Болнице, одсек који је пандам одсецима на ГАК „Народни фронт“ у Београду и Институту за гинекологију и акушерство у Вишеградској, по броју ембриотрансфера, али и по проценту изнешених трудноћа и успешно завршених у обиму који је на нивоу европских стандарда“, рекао је градоначелник др Слободан Гвозденовић говорећи о амандману поднетом на предлог Одлуке о већем обиму права породици са децом и о финансијској подршци за подстицање рађања деце. Амандман је у име Комисије за статутарна питања, организацију и норматина акта Скупштине, поднела Драгана Терзић, председник Комисије. Предложеним амандманом додало би се ново право на новчану исплату за свако рођено дете по 20.000 динара до краја 2016. године, а од првог јануара 2017. тај износ би био увећан на 30.000 динара.

Градоначелник је овом приликом рекао да би прихватањем овог амандмана требало обезбедити додатна средства, која другим ребалансом нису предвиђена. „Планирање буџета за наредну годину тек следи и ми ћемо сагледати сваку могућност да се максимално подстакне наталитет на начин који је најбољи. Амандман није прихватљив из следећих разлога:право на новчану исплату за свако рођено дете на начин утврђен предложеним амандманом, представља једну од могућих мера популационе политике града Ваљева. Оцена је да предлагање мера у овој области захтева детаљно сагледавање и анализу свих чинилаца који утучу на повећање наталитета. Тек након сагледавања укупног стања и детаљне анализе, како у погледу могућег броја корисника, услова за остваривање и могућих износа финансијске подршке породицама са децом, а у складу са укупним обимом средстава која могу бити издвојена за ове намене, биће извршен избор и предложене мере позитивне популационе политике, које ће бити засноване на подстицајима и стварању амбијента за подизање нивоа рађања на територији града Ваљева“, рекао је градоначелник. Чланови Градског већа нису прихватили предложени амандман.

На данашњој седници прихваћен је предлог Одлуке о давању у закуп пословног простора у саставу зграде  на кат.парц бр.7436/11 КО Ваљево, Привредном друштву за трговину и услуге „HERTZ 014“ д.о.о Ваљево.