Одржана традиционална изложба оваца

Почетак » Одржана традиционална изложба оваца » Вести » Одржана традиционална изложба оваца

 

Грла расе сјеничка оплемењена праменка, Обрада Костадиновића из села Равње, проглашена су за апсолутне шампионе регионалне изложбе оваца „Овчарство 2010“, која је одржана протеклог викенда у Ваљеву. Грла овог пољопривредног произвођача који се овчарством бави десетак година и гаји стадо од преко 50 оваца уз пуно рада, одрицања, адекватне селекције и уз сарадњу са стручњацима, проглашена су за најбоље у конкуренцији 225 изложенох грла превасходно из ваљевског краја, међу којима су доминантне расе биле праменке и  виртемберг. Шампиону изложбе уз пехар и диплому, припала је и новчана награда од 40.000 динара.
 
Прву награду (пехар, диплому и 25.000 динара) за изложена грла у категорији старијих оваца освојио је Драган Ранковић из Голе Главе, другу Драгољуб Давидовић из Лукавца ( диплома и 15.000 динара), а трећу (диплома и 10.000 динара) Марко Перић из Гуњака . Осим ових, награде су додељене и за најбоља грла у категорији младих оваца, за најквалитетниег старијег овна, у категорији младих овнова и друге.
 
Професор Пољопривредног факултета у Земуну др Цвијан Мекић, оценио је овом приликом „да све мањи број произвођача сарађује са Пољопривредном стручном службом, да се не води у довољној мери матична евиденција и да се не обавља контрола продуктивности“. Он је подсетио да Србија са производњом од 24 хиљаде тона јагњећег меса годишње представља свега 1,3 одсто европске продукције у овој обласи и да практично нема шта да понуди тржишту. „Ако желимо да повећамо производњу, морате постати робни произвођачи, примењивати знања, да би ваш производ могао да се оцени и извезе на светско тржиште“, поручио је професор Мекић пољопривредним произвођачима на изложби оваца у Ваљеву.
 
Овогодишњи фонд новчаних награда износио је 350.000 динара. Покровитељ ове традиционалне манифестације био је град Ваљево, а организатор Дирекција за пољопривреду и робне резерве у сарадњи са Пољопривредном стручном службом и ЈКП „Полет“. 

 

Leave a Comment