Одржана трибина о намени Дома војске

Почетак » Одржана трибина о намени Дома војске » Вести » Одржана трибина о намени Дома војске

 

Трибина о намени Дома војске одржана је синоћ у препуној Малој сали Скупштине града Ваљева. Велико интересовање влада за ову репрезентативну зграду, која је својеврсни симбол Ваљева, што је показао и ток трибине и излагања представника струке- архитеката и урбаниста, установа културе, културних посленика и учесника у анкети коју је својевремено спровела ревија „Колубара“.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић је присутне подсетио на историјат и значај ове зграде и упознао их са радовима на реконструкцији крова, фасаде и столарије који се приводе крају и чија вредност је скоро 20 милиона динара.
 
„Циљ нам је да зграда што пре добије домаћина, јер је Град уложио велики новац и очекује нас још улагања, па не смемо зграду препустити ни несавесним појединцима да је уништавају, ни зубу времена, као што је до сада било. Није лако донети одлуку о намени једне овако битне зграде за Ваљево и зато желимо да чујемо ваша мишљења и да поделимо одговорност са грађанима. Почетком идућег месеца расписаћемо тендер за избор пројектанта за израду пројекта уређења енетеријера и партера“, рекао је у уводном обраћању градоначелник Станко Терзић.
Координатор реконструкције радова на Дому војске Драгана Ђенић је обавестила присутне да се радови приводе крају и да је рок 30. април: „До сада је све урађено у складу са уговором и извођач радова, нишка грађевинска фирма „Неимар“ је испоштовала све одредбе уговора и квалитетно урадила поверени посао. Није пробијена уговорена цена. Сада нам предстоји други део посла, а то је одређивање намене објекта и уређење објекта у складу са тим“.
 
Тихомир Дражић из Завода за заштиту споменика културе је надгледао радове досадашње радове, јер је зграда проглашена спомеником културе и налази се под заштитом Завода.
 
„Урађен је један велики део посла на заштити објекта, који неће више пропадати. Најлошије решење је да објекат остане без функције. Добро би било да објекат задржи намену коју је раније имао. Пожељно је да намена буде из области културне делатности, уз поштовање конструктивних особености објекта“, рекао је Тихомир Дражић.
 
Јован Јовановић, архитекта из Одељења за урбанизам, грађевинарство, саобраћај и заштиту животне средине представио је идејно решење пројекта реконструкције, адаптације и партерног уређења Дома војске. Ово решење предвиђа да се сачува у целости прелепа башта и дрвеће, као и летња позорница, уз каснију реконструкцију фонтане која је некада постојала у башти. Подрумски део је опредељен за техничке инсталације. У приземљу је планирано да се задржи велика сала, док би у другом делу били направљени кафе-бар и градска галерија. На спрату је предвиђен простор за мултимедијални прес центар, као и више канцеларија. Након адаптације објекта отворена је и могућност коришћења таванског простора.
 
Већина присутних на синоћњој трибини је похвалила досадашње радове и намеру да се у што већој мери сачувају препознатљиви садржаји некадашњег Дома војске. Током вишесатног разговора чули су се бројни предлози, међу којима доминирају предлози везани за културне делатности. Између осталог, речено је да би објекат требао да у највећој мери задовољи потребе за активнијим учешћем и уметничким изражавањем пре свега младих људи, али и осталих Ваљеваца и гостију нашег града.
 
Ово је била прва у низу трибина, коју организују представници Града Ваљева, како би се дошло до широко прихваћеног решења о намени Дома војске, који ће бити, како је рекао један од учесника трибине, наша слика и огледало града.
 

 

Leave a Comment