Одржана XIII атлетска трка

Почетак » Одржана XIII атлетска трка » Вести » Одржана XIII атлетска трка
Меморијална атлетска трка “Генерал Ђукић“ одржана је данас по тринаести пут, као и до сада, на већ устаљеној стази Платани-Јовања-Платани дугој 10,5 километара. Ова атлетска трка је уврштена у ред спортских атлетских такмичења у нашој земљи, а организује се у знак сећања на оснивача Олимпијског комитета генерала Светомира Ђукића.
 
Трка за основце и средњошколце почела је тачно у 10.30, а званични старт трке у 12 часова.
Победник јуниорске трке био је Урош Кутлешић из Ужица, са временом од 32 минута и 30 секунди. Друго место освојио је Богдан Пантић, а треће Милoш Митровић, оба су чланови ужичке Младости.
Најбоља јуниорка је била Нађа Церовац из Шапца, затим следе Драгана Грујевић из Ужица и Сања Станишић из Зворника.
 
Милош Вуковић из полицијске академије Београд је победник међу припадницима Муп-а, испред ваљевских ватрогасаца Немање Малетића и Боре Стојановића.
 
Мирослав Марковић, Слободан Јевтић и Данијел Миленковић су били најуспешнији припадници Војске Србије из Гарнизона у Ваљеву.
 
Ужички атлетичар Мирко Петровић је био најбољи у категорији сениора, док је друго место заузео његов суграђанин Милан Митровић, треће место је припало Дејану Богићевићу из Шапца, четврто место је освојио Александар Трипковић из Ужица и пето место је припало Мирку Станковићу из Зрењанина.
 
У конкуренцији сениорки , прва је била Соња Столић из Зрењанина, друга Ана Секулић из Ужица, трећа Јелена Милић из Панчева, четврта Јагода Зечевић из Шапца и пето место је освојила Јасмина Хаџић из Ваљева.
 
Генерал Светомир Ђукић био је један од оснивача Српског олимпијског клуба, потом Југословенског олимпијског комитета, а био је и члан Међународног олимпијског комитета и блиски сарадник тадашњег председника Међународног олимпијског комитета Пјера де Кубертена. Предводио је олимпијце на највећим скуповима спортиста у Стокхолму, Анверсу, Амстердаму и Берлину од 1912. до 1936. године, као свестрани спортиста –атлетичар, мачевалац, пливач, веслач, бициклиста. А бавио се и коњичким спортом. У Ваљеву је у јулу 2006.године генералу Ђукићу подигнуто спомен обележје на месту где је био старт и циљ трке давне 1906.године. Град на Колубари достојно чува успомену на генерала Светомира Ђукића.
 
 
 

Leave a Comment