Одржани 12. по реду „Дани купине“ на Ставама

Почетак » Одржани 12. по реду „Дани купине“ на Ставама » Актуелно » Одржани 12. по реду „Дани купине“ на Ставама

Најуспешнији излагачи 12. по реду „Дана купине“, који су у недељу одржани на Ставама су Душко Јевтић из Станине реке, који је награђен за највећу површину под купином, у категорији највећи принос по хектару награду је освојио Стефан Петровић из Суводања, док је у производњи у отежаним условима, добитник награде Дејан Марковић из места Бобова. Јеврем Ракић из Ситарица награђен је за најуређенији засад, а као најмлађи произвођач, награду је добио Бранко Ђурашиновић из Врагочанице.

За најбољу купину награђени су Љуба Стојковић из Станине реке, Миодраг Симанић из Лопатња, Стојан Алексић из места Суводање, Богдан Ристивојевић из Бобове, Бошко Веселиновић из Горње Грабовице и Милисав Дивнић из Бобове.

„Купинијада“ на Ставама се одржава од 2008. године, а организатори манифестације су МЗ Ставе, ОШ „Илија Бирчанин“, Завод за пољопривреду, Регионална привредна комора и Туристичка организација града Ваљева. У име Градског већа и градоначелника др Слободана Гвозденовића, добродошлицу је пожелео проф. др Мирољуб Ивановић:

„Ова привредно туристичка и спортска манифестација обухвата поред културно забавног програма изложбу домаће радиности, такмичење у прављењу гулаша и пасуља, медицинско село и рели џипова, као и финалне Сеоске олимпијске игре. Посебно, овом приликом желим да поздравим и нама драге госте из Туристичке организације Лознице, Крупња и Бјељине као и познатог фудбалера, генералног секретара Спортског савеза Србије Горана Маринковића и вицешампионку у стрељаштву Ивану Максимовић. Град Ваљево одваја значајна средства за развој пољопривреде, тако да је у 2019. години буџетом града Ваљева планирано 40 милиона за село. У том смислу руководство града Ваљева је омогућило и створило услове за формирање земљорадничких задруга у две месне заједнице у Поћути и Оглађеновцу за органску производњу. У Поћути на површини од 200 хектара планира се органска производња малине и купине, а у Оглађеновцу на површини од пет хектара производњу ораха. Имајући у виду да ово планинско село које се налази на обронцима планине Медведник, по 12. пут организује ову манифестацију, руководство града је и ове године, а и ранијих година финансијски и организационо подржало ову манифестацију, а главни разлог је што око 400 домаћинстава која се налазе у овом подручју, око 350 се бави производњом купине“, рекао је Ивановић и навео неколико података, чиме је потврдио да се руководство града Ваљева брине о ваљевским селима.

„Када су у питању путеви само у првих шест месеци ове године асфалтирани су путеви у селима Поћута, Белошевац, Мрчић, Пауне, Ваљевска Лозница, Оглађеновац, Ваљевска Каменица, Гола Глава, Бранковина и Козличић. Само овде у ова три села Бобова, Ситарице и Суводање, донета је одлука од стране Штаба за ванредне ситуације да се за три села на подручју МЗ Поћута поправе макадамски путеви. Ви сте добили 30 км у завршној фази а прошле године 20 км. На крају желим такмичарима спортску срећу у освајању робних и новчаних награда, уз искрене жеље да вам тржишни услови повећају цену малине. Захваљујем се организаторима у нади да ће ова Купинијада дати допринос развоју пољопривреде, туризма и спорта“, рекао је у свом обраћању члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић.

Председник МЗ Ставе Слободан Петровић је уручио пригодан поклон представнику града проф. др Мирољубу Ивановићу.

„Сеоске спортске игре ове године се организују по пројекту Спортског савеза Србије. Ове године је пријављено осам екипа, односно осам села. Имали смо око 142 учесника, велики је то одзив с обзиром на то да знамо да у тим селима нема много ни младих ни спортиста. Град Ваљево и градоначелиник др Слободан Гвозденовић има изузетну сарадњу са Спортским савезом Србије, а то показује и недавна посета председника савеза Давора Штефанека, а данас је са нама и генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић. Град Ваљево је обезбедио, у сарадњи са Спортским савезом Србије, награде и пехаре које ће добити у свим дисциплинама, као и мајице које су обезбеђене за све учеснике. Организовано је и завршно такмичење које ће се одржати 31. августа у Рудној глави код Мајданпека и прве две пласиране екипе данас ће ићи на завршни турнир у Рудну главу“, истакао је Милан Гајић, председник Организационог одбора Сеоских олимпијских игара.

Генерални секретар Спортског савеза Србије говорио је о значају сеоских олимпијских игара.

„Пре свега разлог овог пројекта јесте да се у мањим срединама испромовише спорт, здравље и дружење. Ове године Спортски савез Србије ушао је у пилот пројекат где је већ одређено шест регионалних такмичења, последње у низу је ово у Ваљеву. Свакако партнери су локална самоуправа града Ваљева, Спортски савез града Ваљева и МЗ Ставе. Главни и једини циљ овога је дружење, промоција спорта и здравље и да пробамо да у овим малим срединама активирамо популацију да се бави спортом. Планови за следећу годину су да се сваке године број учесника повећава“, каже Горан Маринковић, генерални секретар Спортског савеза Србије.

Квалитет изложене купине оцењивала је комисија у саставу три дипломирана инжењера: Ђорђе Совиљ, Јован Милинковић и Срђан Станојловић, који су одлучили победнике у различитим категоријама.

У склопу манифестације организовани су и пратећи програми, гастро фест, спортске активности као и лекарски прегледи. Културно – уметничи програм употпунио је КУД „Крушик“.