Одржани „Дани Паунске бање“

Почетак » Одржани „Дани Паунске бање“ » Актуелно » Одржани „Дани Паунске бање“

Месна заједница Пауне и Црквени одбор Пауне уз подршку града Ваљева, први пут су јуче у порти Храма Светог Јована Крститеља у Паунама организовали  „Дане Паунске бање“ на извору енергије, уз занимљив културно – традиционалан програм и српски народни вишебој.Извршено је пресипање макадамских путева у дужини од преко пет километара као и преасфалтирање у дужини од хиљаду метара. Месна заједница Пауне је са Јавно комуналним предузећем „Видрак“ Ваљево извршила кошење и уређивање сеоског гробља, целе површине око зграде Месне заједнице, простора око мини – спортског терена, као и уређивање обалних површина тракторским тарупом. Месна заједница је уз велику помоћ и несебичну подршку својих мештана, 29.08. 2019. године наставила даље радове око уређивања простора око спортских мини – терена. Електро радови започети су на изградњи трафоа, далековода и ниско-напонске мреже у Паунама, под називом „Пауне 7“ и тиме решени вишедеценијски проблеми мештана засеока Виногради, а тиме и саме Месне заједнице. Вредност ових радова је неколико милиона динара, а све у нади да ће и после ове манифестације бити још више енергије и жеље да се покрене село Пауне. Културно – уметнички програм отворио је Дом културе „Извор“ из Ваљева, након чега су се организатори захвалили градоначелнику Ваљева на издвојеним средствима за село, а потом се и др Слободан Гвозденовић обратио и отворио манифестацију под називом „Дани Паунске бање“.

„Браћо и сестре помаже Бог! Ово је само почетак једне  манифестације први пут овде у Паунама, али даће Бог да ово буде традиција, а град ће несебично помагати у томе. Ми смо нешто покушали да урадимо што се тиче ових инфраструктурних пројеката у току ове и претходне године, можда је најважнији овај пут кроз Белошевац, који је урађен у дужини од 5,5 километара, али мислим да ћемо идуће године имати много више средстава да почнемо да радимо и ове сеоске путеве и да асфалтирамо оно што Месна зајдница сматра за своје приоритете. Српско село ако умре, умреће и Србија, ја то често умем да кажем. У складу са оним што српска влада пропагира и што српска влада данас ставља у свој приоритет, а то је оживљавање села,  тако и ова локална самоуправа покушава да сва села стави равномерно на мапу Ваљева и на мапу Србије. Зато срећно вам весеље и видимо се поново идуће године“, истакао је градоначелник  Ваљева др Слободан Гвозденовић.По речима председника Месне заједнице Пауне пре више од месец дана потекла је идеја, намера и воља, која је преточена у културно – забавни и спортски програм под називом „Дани Паунске бање“, а све у циљу оживљавања исте и претварања у једну манифестацију.

„Осмишљено је у циљу ревитализације старе Паунске бање и оживљавања села, приказивања лепота и значаја нашег краја. Овом приликом поздравио бих све присутне како учеснике, тако и све посматраче. Посебно поздрављам господина Слободана Гвозденовића градоначелника  Ваљева, који као што можете и сами да видите несебично подржава и увек ће подржати овакве пројекте, програме, а што се највише може видети на основу овогодишњих радова који су тренутно у току у нашој Месној заједници. Посебно бих поздравио и друге представнике града Ваљева, градске власти, директоре, наше донаторе и све људе добре воље који су учесвовали у осмишљавању, припреми и реализацији овог програма са намером претварања у манифестацију. Добродошли и хвала вам свима“, рекао је председник Месне заједнице Пауне Немања Расулић.У организацији ове манифестације учествовали су и помогли Туристичка организација Ваљево, Пољопривредна школа, „Вега“, „Декаполит“, ресторан „Платани“, „Тргометалинг“, кафе „Кабинет“, ветеринарска станица Пауне и „Агромаркет“ из Лукавца.

У духу лепих обичаја и традиције пре него што је почео народни вишебој, уследио је богат културно – уметнички програм Дома културе „Извор“, где су присутни имали прилику да виде и чују дечији хор Дома културе „Извор“ са сплетом народних песама, вишеструко награђивану кореографију под називом „Ђурђевданско другање“, као и победнице на националном такмичењу у категорију дуета, које похађају школу фруле и двојница. Победници у различитим дисциплинама у вишебоју добили су бројне награде, као и пехаре, медаље и дипломе за учествовање у спортском програму.