Одржано Археолошко вече

Почетак » Одржано Археолошко вече » Вести » Одржано Археолошко вече
Изложба Секције фотографа Друштва конзерватора Србије, под називом „Археолошко наслеђе Србије“, на којој су  приказане слике са најзначајнијих археолошких локалитета у нашој земљи, отворена је синоћ у фоајеу Центра за културу у оквиру „Археолошке вечери“ у организацији Завода за заштиту споменика културе. Ово је један од запажених програма који су реализовани у оквиру обележавања Дана града, а међу фотографијама је и средњовековна црква са некрополом у селу Дићи код Љига, чији је аутор Милан Марковић из ваљевског Завода.
 
У оквиру овог програма одржана је и трибина “Значај археолошког истраживања ране металургије бронзе у западној Србији”.  Највеће количине предмета из раног бронзаног доба откривене су у западној Србији, у ваљевском и лозничком крају, а једна од три локације природног калаја у Европи налази се на нашем простору.
 
Археолог Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву Радивоје Арсић изјавио је на почетку истраживања да би, уколико се докаже да је калај откривен у долини Јадра коришћен за добијање бронзе, то потврдило да је ово људско насеље било прво у Европи које се бавило металургијом. 

Leave a Comment