Округли сто младих УН волонтера из региона западне Србије

Почетак » Округли сто младих УН волонтера из региона западне Србије » Актуелно » Округли сто младих УН волонтера из региона западне Србије

Кампања под називом „Време је за посао! Ми смо спремни – а Ви?“ се реализује у оквиру пројекта „Локални гласови за локалне промене“, који је подржан од стране УНХЦР-а, УНДП-а и Асоцијације координатора за ромска питања.

Данас је одржан округли сто у Малој сали Градске управе у организацији младих УН волонтера из региона западне Србије који волонтирају у институцијама на територији Лајковца, Коцељеве, Осечине и Ваљева и посвећен је креирању и приказивању података о oбразовној структури Рома и Ромкиња у западној Србији. Догађај је обухватао и промоцију запошљавања младих Рома и Ромкиња на територији града Ваљева, Општине Лајковац, Коцељева и Осечина.„Сакупили смо податке на основу старости и степена стручне спреме и направили личне незваничне податке и упоредили са званичним подацима. Постоје разлике и приметили смо да се подаци Националне службе за запошљавање разликују и да има више незапослених Ромкиња у односу на незапослене Роме“, рекао је Никола Петровић, волонтер УН 2019.На округлом столу присуствовали су представници Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, привредног сектора, представник УНДП –а – Развојни програм Уједињених нација и представници групе волонтера, а скуп је у име градоначелника града Ваљева отворио проф. др Мирољуб Ивановић, члан Градског већа.
„Поздрављам Вас и желим добродошлицу на овај данашњи скуп. Пријатно сам изненађен подацима које сам видео на презентацији. Град Ваљево у последњих 13 година када је ромска популација у питању издваја значајна средства. У 2018. години из буџета града Ваљева издвојено је 3.685.000,00 динара, а за девет месеци ове године 4.140.000,00 динара што је знатно повећање. Градско веће и одборници Скупштине града Ваљева са великом пажњом прате рад ромске популације“, нагласио је члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић.Ужину добија 51 предшколац, школски прибор за ученике основних школа добија 273. деце, стипендије за ученике и студенте укупно 68 стипендиста, 300 новогодишњих пакетића и културно – забавне активности 150. деце. Када је реч о стипендијама, подаци из 2012. године говоре да је 24. деце било на буџету града Ваљева, 2017. године 60. деце, а 2018. године 68. деце ромске популације.

„Такође је значајно рећи да на територији града Ваљева не постоји ни једно дете ромске популације предшколац које није уписало припремно – предшколски програм, а такође још једна чињеница јесте да не постоји ученик ромске популације који не учи основну школу. За реализацију ЛАП – а за образовање Рома у 2018. и 2019. години из буџета града Ваљева издвојено је укупно око осам милиона динара“, навео је проф. др Мирољуб Ивановић.Циљ данашњег окупљања је смањење предрасуда и дискриминације при запошљавању Рома и Ромкиња у јавним институцијама и предузећима, нагласили су организатори овог догађаја.