Округли сто о предлогу Одлуке о радном времену

Почетак » Округли сто о предлогу Одлуке о радном времену » Вести » Округли сто о предлогу Одлуке о радном времену

Предлог Одлуке о радном времену у Ваљеву, заинетерсовао је велики број наших суграђана који су синоћ, 3. новембра учествовали у дискусији на Округлом столу, који је организовала Канцеларија за младе, Канцеларија за развој заједнице и Градска управа Ваљево. Представници младих-Парламент mладих, Омладина ЈАЗАС-а, Друштво истраживача „Владимир Мандић Манда“, као и заинтересовани млади i нешто старији Ваљевци углавном су изразили своје неслагање са овом Одлуком. Главна замерка је да Одлука неће решити проблеме младих, као што су алкохолизам, наркоманија и остале болести зависности. Њихово мишљење је да ће Одлука чак повећати проблеме у граду, јер ће након затварања локала за излазак, али и осталих трговинских објеката, млади проводити време по парковима и улицама. Такође, млади су сугерисали да уместо забрана, локална самоуправа треба да понуди алтернативу младима, тако што ће обезбедити простор и садржаје за рекреацију, културна дешавања,забаву.

Члан Градског већа Душан Арсенић рекао је да ће бити формирана Радна група, чији ће задатак бити да у наредна три месеца прати сповођење ове Одлуке. Све мане у самој Одлуци и проблеми у њеном споровођењу који се у том периоду буду уочили, биће отклањани. „Циљ доношења овакве Одлуке је да се спречи да се у граду десе трагедије, које се на жалост већ дешавају у Србији, када у локалима и испред њих страдају млади. Јасно је да без координиране акције са државним институцијама, ова Одлука не може дати резултате. Али ми не можемо седети и чекати да се узрочници проблема реше, већ као одговорни људи, паралелно морамо санирати последице. Нико не каже да је ова Одлука идеална и једном заувек дата. Свесни смо да су проблеми младих много дубљи и већи и градска Влада све чини да се почне са решавањем тих проблема“, рекао је Арсенић.

Начелник комуналне инспекције Александар Јанковић подсетио је да се овом Одлуком ништа не мења у погледу радног времена кафића и ресторана. Новина је што ће ограничено радно време имати и трговински објекти, попут продавница, трафика, пекара и осталих киоска, јер искуство је показало да након затварања кафића, малолетници управо на оваквим местима купују алкохол. „Интереси и потребе младих људи у нашем граду су за уважавање. Али ми морамо бринути и о људима који желе да се у ноћним сатима одмарају. На то имају и законска права, која су им ускраћена, уколико живе у близини локала који раде ноћу. Бука, узнемиравање, вандализам, само су део арсенала са којим се свакодневно суочавају Ваљевци који живе у близини, или на путу до посећенијих ваљевских локала. Градска управа Ваљева је имала храбрости да се ухвати у коштац са овим проблемом, иако нашу Одлуку не прате и остали законски акти које прописује држава. Спремни смо да ако треба, из месеца у месец преиспитујемо ову Одлуку , како бисмо за неко време добили што бољу Одлуку, иза које ће стајати скоро сви суграђани“, рекао је Јанковић. Са њим су се сложили и главни комунални инспектор Александар Павловић и Љиљана Радојевић, комунална инспекторка, који су учествовали у разговору.
У квалитетној размени мишљења поводом ове Одлуке, учествовали су и представници одборничких група у Скупштини града. Илија Трипковић ( ЛДП-Покрет за Ваљево) изразио је сумњу да ће оваква Одлука утицати на смањење проблема у граду, јер се ништа не ради да се реше узроци проблема. Драган Јеремић (СПС) сугерисао је да се најпре морају категоризовати сви локали у граду, што ће омогућити многима да раде и ноћу. „Град мора имати и ноћни клуб и национални ресторан, али та места не могу ујутро да раде као бифеи, током дана као ресторани, а ноћу као клубови. Туристичка инспекција мора урадити свој део посла“, рекао је Јеремић. Против Одлуке је и Срђан Радовић (СРС), јер сматра да се забрана ништа не постиже. Ана Марковић (Г17 Плус) предложила је да ако Ваљево усвоји овакву Одлуку, треба да утиче и да остале општине у Округу то исто ураде, како се не би дешавало да млади ноћу крећу у потрагу за проводом, ризикујући свој живот на путевима.
У дискусији су учествовали и многи други заинтересовани млади, али и старији Ваљевци. Зоран Петронијевић из Пливачког клуба „Валис“ сматра да изградња затвореног базена умногоме може обогатити садржаје и испунити време младима. „Пливачи „Валиса“ ретко излазе, јер након напорних тренинга, просто немају снаге за ноћни живот“, рекао је Петронијевић. Рада Севић из Националне службе за запошљавање сматра да је једно од решења повећање запослености младих, јер они који имају посао, много ређе излазе и праве проблеме. Сека Максимовић, чланица Савета за развој и заштиту локалне самоуправе и Савета за безбедност града пренела је досадашња искуства и активности Савета у чијем раду учествује. „У оквиру израде Стратегије безбедности рађена су многа истраживања.  Према тим истраживањима уочено је да се највећи проблеми у граду јављају управо у наредна два, три сата након затварања локала“, рекла је Сека Максимовић.

Овај Округли сто изнедрио је и неке предлоге и закључке. Између осталог, предложено је да се у Радну групу за праћење спровођења ове Одлуке, коју ће формирати Скупштина града, именује и учесник синоћне расправе, Алекса Томић, активиста ЈАЗАС-а и КУД „Ђердан“. Неки од закључака су да је неопходно повести кампању за примену републичких и локалних прописа, јер они ништа не значе као мртво слово на папиру, већ уколико се доследно и без изузетка примењују. Учесници Округлог стола су се сложили и да овакви сусрети морају постати пракса приликом доношења свих важнијих одлука, јер је неопходно да се чује глас грађана и заинтересованих група.

(фото: Жељко Емрековић)

Leave a Comment