Онемогућен рад градских управа

Почетак » Онемогућен рад градских управа » Вести » Онемогућен рад градских управа
Рад градских управа Ваљева данас је био онемогућен због блокаде резервиста која је трајала четири сата, у периоду од 11 до 15 сати. Странке које су данас имале посла и запослени, отежано су улазили и излазили из зграде Скупштине града. У згради је била присутна полиција, која је обезбедила да данашња блокада прође без инцидената, али није омогућила нормалан рад градских служби.  О овој ситуацији у управама града обавештено је Министарство унутрашњих послова на свим нивоима, од ваљевске полиције, па до кабинета министра Ивице Дачића.  Из ваљевског МУП-а стигла су уверавања да ће органи јавног реда и мира у Ваљеву сутра обезбедити нормалан рад и кретање у згради Скупштине града Ваљева.
 
Представници Удружења бораца данашњим поступком су омаловажили сав труд градских власти, које су у буџету града за 2009. годину издвојиле осам милиона динара за спровођење Одлуке о допунским правима војних инвалида и породица палих бораца из оружаних акција после 17. августа 1990. године. Допунска права се односе на накнаду трошкова комуналних услуга и електричне енергије, на новчану помоћ за побољшање материјалног положаја, новчану помоћ за бањско лечење, право на стипендије студентима, накнаду трошкова за набавку уџбеника. Град је учинио велики напор и изашао у сусрет бројним захтевима резервиста, као ретко који град у Србији. Упркос бројним ранијим разговорима са челницима града и уверавањима да додатних захтева од стране овог Удружења неће бити, ти договори се не поштују.
 
Представници градске власти до сада су настојали да разговорима превазиђу све неспоразуме, настојећи да спрече избијање било каквих инцидената. Нормалан рад органа локалне самоуправе је приоритет и стога очекујемо сву помоћ полиције, али и разумевање и подршку грађана Ваљева.
 

Блокада рада шалтер сале у којој се налазе службе за остваривање права из области дечјих додатака, породиљског одсуства, овера изјава, преписа и рукописа, матична служба, као и писарница, није начин да резервисти реше своје захтев. Ометањем рада ових служби, грађани су онемогућени у остваривању својих права, а то су пријаве рођења детета, пријаве смрти, овера изјава, добијање извода из матичне књиге итд. Поједини захтеви грађана су везани за рокове, тако да блокада рада служби локалне администрације директно угрожава остваривање права грађана. Рад локалне администрације нема никакве везе са захтевима резервиста, јер градске управе не одлучују о појединим правима војних инвалида и породица палих бораца, већ само примењују одлуке Скупштине града Ваљева.

Leave a Comment