Основана Земљорадничка задруга у Ваљевској Каменици

Почетак » Основана Земљорадничка задруга у Ваљевској Каменици » Вести » Основана Земљорадничка задруга у Ваљевској Каменици
У Ваљевској Каменици основана је Земљорадничка задруга „Агро-Подгорина“ у циљу удруживања пољопривредних произвођача, боље, квалитетније, организованије производње у газдинствима, бржег пласмана пољопривредно-прехрамбених и других производа задругара на тржишту, ефикаснијег снабдевања репродукционим материјалом, енергентима, средствима за производњу. Оснивачка скупштина, којој је присуствовало више од 40 задругара одржана је током викенда у Ваљевској Каменици. У раду Скупштине учествовао је и заменик градоначелника Витомир Митровић који је постао члан Задруге у Ваљевској Каменици.
 
„Оснивање Задруге у Каменици било је пре свега потребно због тога јер је неопходно предузети конкретне кораке како би пољопривреду покренули са мртве тачке и то не само у овом крају, већ на целој територији Града. Зато је важно да се пољопривредни произвођачи организују и удруже. Мали су капацитети прераде које имамо, а без примарне производње и рада задругара, било какав виши облик организовања је веома тежак. Мој циљ је био да се што пре крене са удруживањем пољопривредника и то, не на основи какву смо некада имали, него у систему где сваки задругар равноправно учествује у доношењу одлука. Учинићемо све да ова Задруга што пре стане на своје ноге и да што пре почнемо са конкретним пословима“, нагласио је овом приликом заменик градоначелника Витомир Митровић и додао да ће пољопривредницима на располагању бити програм суфинснирања пољопривреде града Ваљева за који је из буџета опредељено 20 милиона динара. „Кроз овај програм пољопривредници ће имати подршку до 50% за набавку механизације, до 170.000 динара подршке за копање бунара и водоснабдевање, али и у области повртарства, за воћарство-набавку садног материјала и подизање воћњака. То је оно што може локална самоуправа у овој години да помогне. Осим тога, конкурисаћемо за средства код Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде за подстицај задругарства што ће бити значајно да Задруга у Каменици што пре почне да ради пуном паром“, рекао је Митровић и најавио да ће о томе наредних дана већ бити речи на састанку са ресорним министром у Београду. Он је нагласио овом приликом да ће бити на услузи задругарима пре свега као агроном и да ће као стручњак из ове области конкретно допринети у даљем развоју Задруге.

Охрабрује чињеница да су међу члановима Задруге у Ваљевској Каменици и бројни млади људи, који су остали на селу и посветили се својим газдинствима. То је сигуран показатељ да у ваљевском  крају пољопривреда има будућност, а циљ је да се број задругара увећа и са пољопривредницима из околних села.  

 

Leave a Comment