Основна школа „Милован Глишић“ данас свечано отворена

Почетак » Основна школа „Милован Глишић“ данас свечано отворена » Актуелно » Основна школа „Милован Глишић“ данас свечано отворена

 

Уз присуство бројних званица  градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић заједно са ђаком прваком Уном Ђукић данас је пресекао црвену врпцу и свечано отворио Основну школу „Милован Глишић“.

Након пресецања врпце у славу нових корака  у новој шестој школи ка небу се винуло Шест белих голубова. Из руку ученика школе „Милован Глишић“  мир, срећа, пријатељство, јединство, љубав и знање полетело је ка слободи, слободи ума и слободи духа, слободи образовања.

Школско звоно је зазвонило и означило почетак школске године и добродошлицу у Шесту основну школу.

Химну Републике Србије извела је Исидора Лазаревић, ученица трећег разреда Средње музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева.

Данас је  дан када ће се на најбољи могући начин укрстити прошлост, садашњост и будућност. Прошлост симболизује све године успешног рада Основне школе „Милован Глишић“, у којој се први школски час одржао далеке 1961. године. Од тог тренутка, па све до данас, ова школа успела је да образује многе генерације ваљевске деце, да изнедри многа велика имена која данас проносе славу не само ове школе, већ и града Ваљева, остављајући им сва своја добра дела. Прошлост симболизује и тренутак када је стара школа постала претесна да пригрли све ђаке из овог краја града, па је тадашња градска власт одлучила да подигне нову и већу школу. Камен темељац за ово здање постављен је 2000. године. Многобројне реформе и промене закона у образовању су у многоме утицале на ток и брзину радова, али ни једног момента није било дилеме да ли ће се нова школа отворити. Овај тренутак, на који се дуго и с радошћу чекало, представља садашњост. Садашњост коју живе и стварају у овој школи сва наша деца и родитељи, наставници и сви они који из ове школе одлазе да би јој се опет вратили. Садашњост која се поклања сенима прошлости, и ослањајући се на тековине предака, гради бољу, светлију и лепшу будућност. А такву будућност ствараће генерације којима данас отварамо нове путеве знања, речено је на данашњој свечаности.

Гостима је срдачну добродошлицу школском химном, заједно са директорком школе, пожелео хор ОШ ,,Милован Глишић“, под руководством наставника музичког васпитања Владимира Јанковића. Хор је први пут наступио у овом новом простору, који ће постати место окупљања у свим свечаним приликама. Ово ће бити место са ког ће се орити песма, игра, дечји смех, место на коме ће се одржавати све школске приредбе, све свечаности и сви важни догађаји. То је управо била водиља и мотив да се истраје упркос дугогодишњој изградњи и упркос свим проблемима. Град Ваљево је од самог почетка изградње, учествовао у сваком сегменту рада на новој школи, он није био само финансијер,већ и добар домаћин.

 

Бираним речима гостима се обратила директорка школе Наташа Бадовинац:     „Драги ђаци, поштовани родитељи, пријатељи и гости, поштована начелнице Школске управе и уважени градоначелниче, ја данас нисам директор школе,  ја сам данас сваки наш ђак, сваки родитељ, сваки учитељ, наставник, библиотекар, педагог, домар, сваки представник градске управе и сваки Ваљевац и Ваљевка, свако биће које је годинама стварало и радовало се овом новом почетку. А овај почетак је залог за будућност. Зато данас, у име свих оних које представљам, делим са вама наискреније, најтоплије  и најдубље емоције које боје овај тренутак  и којима ћемо заједно поплочати пут новим циљевима, новим успесима, новим љубавима,  новим победама и свим новим искушењима. Нека ово здање,  изникло из богате ризнице наслеђа,  буде нови темељ образовања нашој деци и свим будућим генерацијама и свима нама”, истакла је директорка школе Наташа Бадовинац. И на крају директорка Наташа је пожелела  срећан нови почетак,  нове школске године  у новој основној школи „Милован Глишић”.

Након изведене хорске нумере присутнима се обратио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

„Поштована децо, поштовани родитељи, драги гости, ово је један најсрећнији  сигурно  тренутак за све ове године колико сам градоначелник. Живот и време су удесили да баш данас овде са вама буде и господин Милорад Илић који је започео градњу ове школе, пре 20 година, претходни градоначелник Станко Терзић који је сачувао инвестицију и наставио градњу и Слободан Гвозденовић у чијем мандату се школа завршила. Упркос свим препрекама и упркос разним државама које смо мењали и времену које је носило и промене закона и државе и политике, хвала Богу, школа је готова. Оно што је још значајније, можда од свега,  да ће зграда бивше шесте  школе, идуће године бити претворена у обданиште и да ћемо бити један од првих градова у Србији који неће имати неуписане деце у обданиште. То ће бити завршено у најбржем могућем року, наравно ако нам народ да поверење. Дивно је бити овде, када вас окружује младост, младост која је спремна да ризикује, коју одликује свежина мишљења, знање, и то је оно што је будућност Србије у коју смо већ крочили пре пар година. Мислим децо да још увек стојите на брду непрочитаних књига и да можете да се спасите само талентом и великим радом. Зато вам желим пуно успеха у новој школи и у новој школској години“, истакао је у свом обраћању градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Данашњем свечаном тренутку отварања школе претходила је још једна велика свечаност. Јуче је његово преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин са свештенством уз учешће свих наставника и великог броја ученика извршио чин освећења школе. Он је том приликом призвао благослов Божији на ову установу, а у свом обраћању поручио наставницима да иду путем Светог Саве, а ђацима да се угледају на Растка Немањића. Епископ Милутин је одлучио да Основној школи „Милован Глишић“, за све постигнуте заслуге у образовању и васпитању деце додели орден Светог Владике Николаја, највише одликовање Епархије ваљевске. Орден је на данашњој свечаности директорки школе уручио, у име његовог преосвештенства епископа Милутина, архијерејски намесник првог ваљевског протонамесника Дарко Ђурђевић.

Културни бренд града Ваљева Трио МиСС, у саставу мр Сузана Радовановић Перић и професорке виолине и клавира мр Снежана Стевановић и Милица Продановић,  извео је Шостаковичев Прелидијум и Шпанску игру.

И за сам крај садашњи и бивши ученици школе „Милован Глишић“ представили су се  сценским приказом „Корак у светлост“, који је специјално за ову прилику написала директорка Музичке  школе „Живорад Грбић“ мр Сузана Радовановић Перић.

Гости су искористили прилику и  након завршетка прославе обишли ово велелепно  школско здање.