Оставићу вам једино речи

Почетак » Оставићу вам једино речи » Вести » Оставићу вам једино речи

 

У години када се навршавају две деценије од упокојења велике српске поетесе Десанке Максимовић, Народна библиотека Србије приредила је изложбу под називом „Оставићу вам једино речи“ која је отворена у петак у галерији Народног музеја у Ваљеву. Ова јединствена изложба представља избор најдрагоценијих сегмената заоставштине Десанке Максимовић, њене белешке, концепте, аутографе песама, прве и последње верзије текстова, писма песника чије је стихове преводила, писма и разгледнице деце која су је позивала у своју школу или захваљивала на посети, као и награде које је добијала.
 
Најдрагоценији део заоставштине Десанке Максимовић представљен је најпре у Београду, а прилику да виде део стваралаштва велике поетесе сада имају и Ваљевци.
Изложбу је отворио проф. др Зоран Аврамовић, државни секретар у Министарству културе и информисања. Отварању изложбе присуствовао је и помоћник градоначелника града Ваљева Радоица Рстић, као и ауторке изложбе, стручњаци националне библиотеке: Мирјана Станишић, Биљана Калезић и Бранкица Ресан.  
 
Изражавајући задовољсто што је изложба, након Народне библиотеке Србије,  отворена и у Десанкином Ваљеву Дејан Ристић, директор Народне библиотеке Србије, захвалио се пре свега породици велике српске песникиње. „Најдрагоценији су њени рукописи, фотографије, њена лична библиотека, њени лични предмети и њих сада имамо прилику, први пут, после Београда  да видимо на изложби у Ваљеву, између осталог захваљујући и Задужбини Десанке Максимовић“, рекао је између осталог Ристић.
 
У галерији Народног музеја на свечаном отварању окупили су се бројни љубитељи поезије и стваралаштва Десанке Максимовић. Изложба ће бити отворена до 16. маја 2013. године, а након тога биће представљена и у иностранству. 

 

Leave a Comment