Отварање изложбе Nature & Art

Почетак » Отварање изложбе Nature & Art » Вести » Отварање изложбе Nature & Art

 

Регионална мултимедијална изложба Nature & Art otvorena је синоћ у Кући легата у Београду. Београдско представљање пројекта, који реализује организација ВА у сарадњи са Фондом Екотопиа започело је монологом младог успешног глумца Небојше Миловановића, пореклом из Ваљева.  
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је подсетио да Ваљево, осим значајних Ваљеваца, кроз историју до данас, има и прелепу и очувану природу, коју и на овај начин град промовише.
 
Присутне је поздравио, а након тога са припадницима своје комуне и извео перформанс, Божидар Мандић из Породице бистрих потока. Наиме, свака изложба биће пропраћена радионицом коју води овај уметник.
 
На изложби су приказане и фотографије ваљевске природе, чланова Фото-кино клуба Ваљево. Фотографије реке Градац, ваљевских планина, Дивчибара, ваљевских шума, ливада и других предела,  изазвале су позитивне коментаре посетилаца изложбе. Презентацију о ваљевском Народном музеју одржао је директор ове Установе Владимир Кривошејев. Посетиоци презентације могли су да се упознају са модерним концептом рада ове установе, као и богатом збирком, због чега Народни музеј годинама је сврставан у ред најбољих музеја у земљи.
 
Отварању изложбе у Београду, присуствовали су бројни Ваљевци који живе у раде у Београду, као и познате личности из света привреде, политике, уметности.
 
Уметници чији су радови изложени на овој изложби су: Породица бистрих потока, сон:ДА (Словенија), Катарина Поповић (СВА агенција), Милена Путник, Ðорђе Станојевић, Марко Црнобрња, Милорад Младеновић, Радомир Кнежевић, Бранислав Николић, Војислав Радовановић, Сњежана Торбица, Мирослав Првуљ, Миломир Романовић, Никола Фаллер (Хрватска), Душан Петровић.
 
Паралелно са изложбом, одржаваће се радионице визуелних уметности под вођством Божидара Мандића, оснивача прве уметничко-еколошке комуне у Србији – Породице бистрих потока.
 
Радионице су посвећене едукацији младих визуелних уметника из региона и развоју активног дијалога међу уметницима. Ђорђе Станојевић, академски сликар, уметнички директор пројекта и представник организације ВА овако види његову суштину:
 
„Nature & Art пројекат је замишљен као стваралачко враћање природи у свету отуђења, хиперпродукције и хиперсексуалности којој је савремени човек изложен.
 
Тај изгубљени склад је шифра нашег духовног и физичког оздрављења. ‘’ Историчарка уметности Уна Поповић у есеју ’’Обреди прелаза’’ посвећеном овој изложби цитира Луси Липард: „Уметност је сама морала да почне као природа, не као имитација природе, не као њена формализована презентација… Визуелна уметност, чак када је периферна и неутралисана јесте укорењена у материји. Трансформација и комуникација кроз материју, примитивна веза са супстанцом живота или прима-материјом, јесте прави начин свих уметности…“. 

 

Leave a Comment