Отворен јубиларни десети СПРЕГ

Почетак » Отворен јубиларни десети СПРЕГ » Вести » Отворен јубиларни десети СПРЕГ
У Ваљеву је отворен јубиларни десети Сајам привреде Колубарског округа (СПРЕГ), највећа тродневна сајамска манифестација овог типа у Западној  Србији. У репрезентативном простору, у две хале површине 2500 метара квадратних у Омни-Центру представило се око 200 излагача, не само из Србије већ и из Републике Српске.
 
Изражавајући задовољство што је Сајам у овој години добио међународни карактер, градоначелник града Ваљева Станко Терзић, између осталог на всечаном отварању је рекао:“Због тешке економске ситуације, руководство града Ваљева сматра да морамо ангажовати све капацитете и ресурсе како би помогли нашој привреди и створили што бољи привредни амбијент. У 2011.и 2012.години на подручју Града реализовано је инвестиција у вредности од око три милијарде динара, око 20 одсто је обезбеџено из градског буџета, а остатак из ресорних министарстава, републичких фондова, а значајна средства смо обезбедили и из иностратсва из донација и кредита. Највећи број инвестиција су реализовала наша предузећа. Инвестиције су се односиле на радове у водопривреди, у путној привреди, изградили смо ново обданиште, наставили радове на школи, реконструисали смо Дом здравља и Ургентни центар. Јако је важно да то наставимо и у наредном периоду. Ових дана смо започели радове на регионалном цевоводу чија је вредност 6.200.000 евра, а средстав су обезбеђена из ИПА фондова, а наредних дана би требало да потпишемо Уговор са Министарством за регионални развој и локалну самоуправу око наставка радова на изградњи Хале спортова за коју смо из градског буџета у овој години определили 90 милиона динара“, рекао је градоначелник Терзић и нагласио да је од изузетне важности ангажовати локалне извођаче радова.
 
Свечаном отварању Сајма привреде Колубарског округа присуствовао је и Драган Стевановић, државни секретар Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе. „Наше присуство потврђује наше опредељење да све локалне и регионалне иницијативе подржимо, јер сматрамо да је ово прилика да се локални и регионални ресурси подигну на виши ниво и то је наша заједничка иницијатива. Сматрам да је ово прилика и да се успоставе јаче привредне везе између Србије и Републике Српске, а то је у складу са једним од приоритета нашег Министарства да се у овој години покрене програм прекограничне сарадње „Подриње“. У тај програм ће бити укључено 13 градова и општина из Републике Србије и 12 из Републике Српске, тако да очекујем и да ће овде присутне локалне самоуправе бити укључене у те пројекте“, рекао је између осталог Стевановић и оценио да су сајамске манифестације овог типа  стимуланс за даљи развој привреде.
 
Свечаном отварању СПРЕГ-а, поред осталих присуствовали су:Милан Простран, секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије, Александар Стевановић, заменик председника српске Асоцијације малих и средњих предузећа и предузетника Србије, руководство града Ваљева, општина Колубарског управног округа, директори предузећа и установа, велики број привредника, људи из пословног света, јавног и културног живота Западне Србије и Републике Српске.

Сајам привреде биће отворен до суботе 27. априла 2013. године.  

 

Leave a Comment