Oтворен МЕГА Одсек

Почетак » Oтворен МЕГА Одсек » Вести » Oтворен МЕГА Одсек
Одсек за локални развој и привреду званично је отворен  у Ваљеву у оквиру USAID-овог Програма подстицања економског развоја општина (МЕГА програм), који спроводи The Urban Institute, а чија је вредност 26 милиона US долара.
Званичном отварању присуствовали су Џејмс Штајн, директор за економски развој USAID-а и Питер Епштајн, директор USAID-овог МЕГА програма са сарадницима.
Након разговора са градоначелником Ваљева Зораном Јаковљевићем о могућностима и циљевима МЕГА програма, представици  USAID-а присуствовали су презентацији привредних потенцијали града Ваљева.
 
Оцењујући да су разговори са представицима USAID-а били врло конструктивни и примењиви у пракси, градоначелник Јаковљевић је на конференцији за новинаре изразио уверење да ће Ваљево знати да искористи све могућности које МЕГА програм пружа у наредних 18 месеци. „Поред подршке нашој привреди, један од најважнијих циљева нам је да  израдимо Стратегију локалног економског развоја“, рекао је градоначелник.
 
Џејмс Штајн је овом приликом изразио велико задовољство што у име Сједињених Америчких Држава има прилику да присуствује званичном отварању Канцеларије за локални економски развој у Ваљеву.
 „Сматрамо да је један од услова за квалитетно спровођење програма, формирање ове Канцеларије за развој“, рекао је Штајн. „ Сврха овог програма је да помогне граду да ојача капацитете и да створи погодну климу за привлачење страних и домаћих инвестиција како би било отворено што више радних места. Сама чињеница да је Ваљево ушло у овај програм, говори о томе колико је град решен да промовише своје економске капацитете и да помаже отварању ових радних места. Ми у USAID-у сматрамо да је локални економски развој, важна карика развоја целе државе“, оценио је Штајн у сусрету са новинарима.
 
Питер Епштајн говорио је о значају новотворене Канцеларије за локални развој и привреду осврнувши се на неповољне услове привређивања
у региону али и целом свету због економске кризе. „ Када размишљамо о економском развоју, сви мислимо на привлачење страних инвестиција, али дугогодишња искуства у развијеним земљама света нам говоре о томе да преко 80% нових радних места стварају фирме које већ послују у једној локалној заједници и то кроз унапређење пословања, даље ширење производње и нове асортимане“, рекао је Епштајн. „ То ће бити и један од посебних изазова за запослене у локалној Канцеларији у Ваљеву, а уједно и један од најважнијих задатака,  да сарађује са локалним фирмама,  али и да развија предузетнички дух у граду. Очекујемо да ћемо бити у сталном дневном контакту са колегама који су
запослени у Канцеларији у Ваљеву, јер ћемо на тај начин бити у могућности да квалитетно спроведемо све планиране активности“, додао је Епштајн.
 
МЕГА програмом предвиђено је да најважније активности Одсека за локални развој и привреду, поред осталог, буду  усмерене ка планирању и спровођењу стратешког локалног економског развоја уз  стални контакт са потенцијалним инвеститорима и локалном пословном заједницом,као и формирање, ажурирање и анализа базе података релевантних за подстицање локалног економског развоја уз сагледавање укупних финансијских прилика и кретања у земљи.
 
Једна  од активности Одсека за локални развој и привреду која следи је учешће у пратећем програму предстојећег Сајма привреде Колубарског округа (СПРЕГ), који се одржава од 22.-24. априла у Ваљеву. Заједно са Регионалном привредном комором, Одсек ће учествовати на предавањима о примени маркетинга у циљу унапређења продаје, на инфо данима малих и средњих предузећа, у сарадњи са Министарством економије и регионалног развоја, Министарством за науку и технолошки развој, Удружењем ПКС за мала и средња предузећа и Бироом ПКС за сарадњу са ЕУ.

Leave a Comment