Отворен мост у Бошковићима

Почетак » Отворен мост у Бошковићима » Вести » Отворен мост у Бошковићима
Лепо новембарско време ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“, користи да заврши бројне започете радове на изградњи инфраструктуре на подручју града Ваљева. Свечано је отворен мост преко реке Обнице у насељу Бошковићи дужине 22 метра. За изградњу овог моста, Фонд дијаспора за матицу је издвојио 10 милиона динара.
 
„Ово је пети мост у овој години што смо завршили, преостала су још два која ће бити готова до краја године. Све оно што је требало да се обнови, биће обновљено за наредна три до четири месеца. Овде има још радова везаних за асфалтирање и за израду подлоге“, рекао је на свечаном отварању моста Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.  
 
Фонд дијаспора за матицу је донирао средства за изградњу моста у Бошковићима у Ваљеву, а свечаном отварању присуствовали су Живадин Јовановић, директор Фонда дијаспора за матицу, Драгутин Брчин, члан Управе Фонда и Станислав Гашпаровски, представник дијаспоре из Велике Британије.
 
„Одлучили смо се да радимо мост овде зато што насеље Бошковић има пуно младих људи, 59 домаћинстава, 200 становника, има пуно деце и изградњом овог моста њима ће бити знатно живот олакшан, много више него у претходном периоду када је мост због поплаве био срушен и када су морали да се сналазе како да пређу реку. Овом приликом желим да се захвалим Фонду дијаспора за матицу, који је определио средства за Ваљево. Та помоћ нам је много значила и заједно са изградњом овог моста, ми смо у највећој мери успели да санирамо последице од поплаве и елементарних непогода. Главни задаци у наредном периоду су да реализујемо послове око комплетне регулације Колубаре, чиме ће Ваљево бити у највећој мери заштићено од поплава. Други главни задатак ће бити санација клизишта и видећемо како ћемо затворити ту финансијску конструкцију. То су огромна средства, град Ваљево је издвојио у овој години одређена средства за клизишта, издвојићемо и у наредној години, али сами нећемо моћи и биће нам потребна помоћ шире друштвене заједнице. Замолио бих наше суграђане да имају разумевања и стрпљења, јер ми ћемо и идуће године интензивно радити на решавању проблема клизишта“, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.
 
Директор Фонда дијаспора за матицу Живадин Јовановић изразио је овом приликом велико задовољство што је мост изграђен у насељу где има пуно мештана, којима ће на овај начин бити олакшан живот након прошлогодишњих поплава. „Ово је један од десет мостова које је Фонд дијаспора за матицу финансирао и које је српско расејање даривало српској матици. Само у овој години ово је један од два моста, други је саграђен у Коцељеви. Ако ичега има што симболизује улогу и однос српског расејања према матици то су мостови. Они повезују људе у Србији, али мостови повезују наше људе у матици и у расејању. Поред овог моста, Фонд је издвојио у овој години преко милион евра за низ других пројеката ради отклањања последица катастрофалних поплава не само у Србији него и у Републици Српској. Ове године Фонд је обновио 22 дома у Обреновцу у укупној вредности од 12 милиона динара, обновљене су две школе у Параћину и један у Осечини, изграђена су два обданишта у Параћину и Кладову, Фонд је изградио велики број улица у поплављеним подручјима, у Крупњу болницу, а Фонд је уложио и у обнову многих других објеката од јавног значаја“, рекао је овом приликом у Ваљеву директор Фонда дијаспора за матицу Живадин Јовановић. Он је нагласио и то да су најпријатније свечаности оне у којима се презентују резултати рада и солидарности. „Слогом и разумевањем можемо много да урадимо, нарочито када имамо одговорне локалне власти као што имамо у Ваљеву. Заједно можемо да изградимо нове мостове, али и међусобно поверење“, рекао је Јовановић.  
 

Leave a Comment