Отворен први Актив центар у Србији

Почетак » Отворен први Актив центар у Србији » Вести » Отворен први Актив центар у Србији
У Националној служби за запошљавање у Ваљеву (НСЗ) данас је отворен  „Актив центар“, први овакав центар у Србији. У модерно уређеном простору са интернетом и ТВ салом, млади Ваљевци ће моћи да добију све актуелне информације са тржишта, користе техничку опрему за претрагу слободних послова путем интернета, скенирање, копирање и штампање конкурсне документације.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић рекао је да у ова тешка времена има мало ствари које су пријатне, а да служе сврси. „Ово је још један од пројеката у оквиру микро-пројеката које смо изабрали, а које је финансирала Швајцарска агенција за сарадњу и развој и Стална конференција градова и општина“, рекао је градоначелник и подсетио да су до сада у оквиру овог пројекта, у чијем финансирању учествује и град Ваљево, отворени Ресурс центар и Ликовна радионица Л.У.В.Р.
„Основни проблем у Ваљеву је назопесленост и ово је један од модела како ћемо да га превазиђемо и да у ова тешка времена повећамо запосленост. Град Ваљево је основао локални Савет за запошљавање и трудимо се на све начине да решимо проблем незапослености. Млади између 15 и 30 година ће у овом пројекту имати прилику да добијају праве информације о тржишту рада и да потраже помоћ НСЗ како би што пре дошли до посла“, рекао је градоначелник.
 
Тијана Тодоровић, менаџер Канцеларије за развој заједнице у Градској управи Ваљево каже да је на овај начин организован партиципативни процес грађана на тему „омладина“ Савета за развој и заштиту локалне самоуправе. „Преко четири хиљаде грађана који су учествовали у анкети коју смо организовали, рекли су да је највећи проблем управо незапосленост. У оквиру идеја за микро-пројекте препознало се да је то утврђивање механизама за тражење посла и унапређење капацитета за информисање о слободним радним местима. Овај пројекат садржи оба ова циља. Због тога се Савет и определио за финансирање једног оваквог пројекта“, каже Тијана Тодоровић.
 
Директор Националне службе за запошљавање Драган Стојановић каже да ће кроз „Актив центар“ бити превазиђен пасиван приступ тражења посла који је изражен код млађе популације, где према истраживањима, 60 одсто младих чека посао, а не тражи га.  „Превазићићемо и нереална очекивања од стране тржишта рада и НСЗ. Ово је део пројекта „Млади у покрету“ који се реализује уз финансијску подршку Сталне конференције градова и општина и града Ваљева. На овај начин НСЗ проширује своју сарадњу са локалним институцијама и установама“, рекао је Стојановић.
 
Отварању „Актив центра“ поред бројних гостију, присуствовали су и Снежана Мирковић из Дирекције НСЗ, декан Универзитета „Алфа“ Гордана Ајдуковић и Ана Ђокић, студент завршне године овог факултета.

Leave a Comment