Отворен реконструисани Ургентни центар

Почетак » Отворен реконструисани Ургентни центар » Вести » Отворен реконструисани Ургентни центар
Ургентни центар Здравственог центра  Ваљево отворен је данас, а од понедељка почеће да прима пацијенте у реконструисаном и адаптираном простору, много функционалнијем и пријатнијем од досадашњег. Уз присуство челника града, државног секретара Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, као и осталих угледних званица из јавног и политичког живота града, али и запослених у ЗЦ Ваљево, реконструисани објекат је предат на коришћење.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић се захвалио надлежном Министарству што је омогућило да се у оквиру Закона о подршци грађевинској индустрији у условима економске кризе Владе Србије, реализује један овакав пројекат, важан за све грађане Ваљева.
 
„Захваљујем се Влади Републи Србије, Министарству животне средине, рударства и просторног планирања што су нам одобрили овај пројекат, захваљујем се ЗЦ Ваљево што су стрпљиво користили други простор све ово време и извођачима који су направили један овако леп објекат, који је на понос града Ваљева. На овом послу су радиле ваљевске фирме, што је још једна корист овог пројекта“ – рекао је градоначелник.  
 
Проф. др Ивица Радовић, државни секретар Министарства животне средине, рударства и просторног планирања је рекао да одговрним приступом у Ваљеву према проблемима и изазовима, испуњавају се друштвене улоге ка јавности и грађанима на унапређењу животне средине и живота у Србији и Ваљеву.
 
„Чини ми част, привилегију и задовољство што сам данас овде. Министарство животне средине, рударства и просторног планирања је кроз иницијативу овог Закона, широм Србије покренуо читав низ оваквих пројеката, окренутих грађанима и будућности Србије. Искрене честитке и поздраве упућујем у име министра др Оливера Дулића. Директна је корелација између квалитета животне средине и здравља наших људи. Велика је ствар да се потрошња фосилних горива на неки начин може предупредити односом према тим обновљивим енергетским ресурсима и у овим, не само индустријским, већ и у друштвено- социјалним и здравственим установама“ – рекао је државни секретар, осврћући се на најаве директора ЗЦ Ваљево да ће се у грејању овог објекта користити извор топле воде, који се налази у непосредној близини Болнице.
 
Директор ЗЦ Ваљево прим. др Илија Трипковић је рекао да је суштина овог посла што су се примениле ствари које ће подићи и квалитет, безбедност лечења пацијената и боравка запослених у овој установи. Др Трипковић је нагласио да ће се за подно грејање објекта користити гео-термална вода која се налази непосредно иза зграде Болнице и са 700 метара и 34 степена температуре, вода ће потећи кроз систем подног грејања.
 
„Хвала граду Ваљеву на поверењу у овај пројекат, министарству које је подржало, а посебно заменику градоначелника Станку Терзћу који је имао храбрости да овај пројекат уврсти у пет пројеката са којима је град Ваљево конкурисао. Пошто данас отварамо овај реконструисани део наше болнице и са неког аспекта, можда економског, ово изгледа да је мали посао. Међутим, суштина овог посла је много већа, зато што смо овде успели да применимо неке друге ствари које ће подићи и квалитет и безбедност лечења, као и боравка запослених у овој установи. На првом месту, ми данас стојимо на подном грејању, које ће бити у функцији захваљујући геотермалној води, која се овде непосредно налази и са 700 метара, са 34 степена, вода ће овде потећи, тако да ћемо у наредном периоду бити једна од првих установа која је испунила један од услова из ССП-а, члан 111, који ћу цитирати, за успостављање система за ефикасну, чисту, одрживу, обновљиву производњу и употребу енергије, имплементацију Кјото протокола и адекватну употребу отпада. Поред тога, када завршимо овај пројекат и почнемо да функционишемо у понедељак за грађане Ваљева, с обзиром на то да имамо обавезу да из привременог Ургентног центра преселимо све службе и да тај део оспособимо, стерилишемо операционе сале и припремимо за употребу, ми смо отворили још један део наше стратегије, а то је да смо створили услове за дефинитивно исељење вешераја из зграде болнице. Надамо се да ће тај вешерај, пошто пројекат постоји, машине постоје, људиски потенцијал имамо, потребна је само зграда, кроз један овакав сличан пројекат успети да урадимо непосредно преко пута Ургентног центра и тако обезбедимо безбедно збрињавање медицинског веша, а кроз безбедно збрињавање медицинског веша обезбедимо и отпадне воде из здравствених установа, односно наше установе, које јесу један од великих проблема Србије, а самим тим онда решимо питање и града, с обзиром да ми у овом тренутку своје отпадне воде испуштамо у градску канализацију. Када завршимо вешерај, онда дефинитивно Ургентни центар може да добије своју дневну болницу, јер је планирана на месту вешераја, као и ургентна дијагностика, скенер, тако да би грађани и запослени у овом простору од око 300 квадрата апсолутно имали ургентну здравствену заштиту на нивоу стандарда Европске уније“, рекао је др Трипковић.
 
Заменик градоначелника Станко Терзић подсетио је да је пре четири месеца када су отпочели ови пројекти, рекао да је Ваљево једно од највећих градилишта у Србији, са инвестицијама вредним око шест милиона евра.
 
„У међувремену смо започели нове пројекте, па укупна вредност сада износи око 13 милиона евра. Дужност градских функционера је да раде у интересу својих суграђана и ми смо се трудли и трудићемо се до краја својих мандата, тако да поступамо. Завршили смо Ургентни центар и сви запослени ће имати боље услове за рад, а суграђани квалитетнију услугу“-рекао је Станко Терзић.
 
Заменик градоначелника је подсетио и на завршетак великих инвестиција као што су Карађорђева улица, вредности инвестиције од око 100 милиона динара,  Црпна станица Градац, вредности 85 милиона динара, улице Живојина Жујовића у Новом Населју и Саве Вујановића на Петом пуку, вредности 10 милиона динара. У току су радови на школи у Брђанима, вредности 56 милиона динара, обданиште у Градцу, вредности 196 милиона динара. Почели су радови на реконструкцији постојећих и изградњи нових објеката у Истраживачкој станици Петница, вредности 6,5 милиона евра. Отпочело је партерно уређивање порте Храма Васкрсења Господњег, вредности око 30 милиона динара из НИП-а и градског буџета. Наредних неколико дана отпочеће реализација још два важна пројекта. У петак се отварају понуде за изградњу локалне инфраструктуре- четири сеоска пута и три улице – Пантићеве и улице у Новом Насељу и у Брђанима, реконструкција два трга-Градског трга и трга код Лименке. У наредних неколико дана креће велики пројекат проширења водоводне мреже од Карађорђеве улице, преко Петог пука,  Доње Грабовице, Бранковине и Балачке, а инвеститор радова чија је вредност 130 милиона динара, је Дирекција за воде.
 
„Кад се све сабере, вредност ових пројеката је 13 милијарди динара, или 13 милиона евра. Све ово смо реализовали захваљујући подршци републичке Владе, ресорних министарстава, али су и град Ваљево и Градска управа показали висок ниво логистичке спремности. Урадили смо све пројекте на време, благовремено и ефикасно смо спровели потребне процедуре и стекли услове да повучемо средства. И оно што је наизначајније је да скоро све ове радове изводе ваљевске фирме, или конзорцијуми ваљевских фирми. Једино радове у Петници изводи београдска фирма, али је и она ангажовала ваљевске фирме као подизвођаче. Највећи део од средстава ће остати у Ваљеву. Десет ваљевских фирми је непосредно ангажовано и кроз модел конзорцијума, који се показао као добар, јер тешко која ваљевска фирма може да испуни строге услове које прописују велике јавне набавке. Ово је путоказ за будућност, јер су ваљевске фирме направиле један јак и импресиван конзорцијум. Градско руководство ће се до краја свог мадната трудити да привреди помаже тако што ће реализовати нове пројекте и ангажовати ваљевске фирме и верујемо да ће то бити опредељење и будућих руководстава, без обзира на њихов персонални састав и страначку опредељеност“, рекао је заменик градоначелника.
 
У име извођача, Петар Живојиновић, директор ГП „Градинг“ се захвалио на стрпљењу запосленима, јер је резултат један добар и функционалан објекат.
 
„Град Ваљево је са оволико пројеката обезбедио посао за ваљевске грађевинске фирме и желим да се и у наредном периоду настави у овом ритму. Надам се да ће Град припремити што више пројеката, да грађевинска индустрија у Ваљеву има што више могућности да ради, јер је ово ипак крај који је познат по градитељству“, рекао је Петар Живојиновић.
 
Радови на реконструкицији и доградњи дела Ургентног одељења у сутерену објекта Хируршког блока Болнице у Ваљеву, финансирају се у оквиру Закона о подршци грађевинској индустрији у условима економске кризе Владе Србије. Вредност радова је скоро 22 милиона динара, од чега су по десет одсто издвојили град Ваљево и Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, а остатак из кредита пословних банака, преко Фонда за развој Републике Србије.
 

Након спроведеног преговарачког поступка, а на основу достављених понуда и конкурсне документације, као најповољнији понуђач за извођење радова Ургентног одељења Болнице у Ваљеву, изабрано је ГП „Градинг“. Предмет јавне набавке било је извођење радова реконструкције и доградње ургентног одељења болнице у Ваљеву- хируршки блок II фаза, укупне грађевинске површине 800 м2.
 
Пројектом је обухваћен западни део сутеренског простора, у коме је оформљена нова амбуланта, као и посебне просторије за пријем пацијената, службене просторије за дијагностику, санитарни чворови, као и кабина за хендикепиране особе. Изграђена је надстрешница за пролаз и заустављање санитетског возила, као и улазак пешака у објекат.
 
 
 

Leave a Comment