Отворен Ресурс центар

Почетак » Отворен Ресурс центар » Вести » Отворен Ресурс центар
Ресурс центар који ће бити на располагању омладинским групама, удружењима и свим формалним и неформалним организацијама које окупљају младе, као и појединцима, отворен је данас у просторијама Месне заједнице “Андра Савчић” у Карађорђевој улици, поред Хале спортова. Отварање Ресурс центра  означава завршетак припремне фазе пројекта “Реактор” који има за циљ подизање нивоа информисаности и активизма младих, а који у Ваљеву спроводи удружење Добри људи у партнерству са Канцеларијом за младе и Месном заједницом “Андра Савчић”. Реактор се реализује захваљујући програму „ Подршка јачању грађанског учешћа у Србији“ који заједнички спроводе Стална конференција градова и општина (СКГО)и Град Ваљево, преко Канцеларије за развој, а средствима Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) и Града Ваљева .
 
“Ја сам као градоначелник затекао ситуацију да је  Ваљево било у cрећној групи програма које је спроводила Стална конференција градова и општина и Швајцарска агенција за развој и сарадњу и да је тема била привлачна за наш град-омладина. Наш Савет за локални развој је у мноштву пројеката изабрао седам и ово је један од њих. Град Ваљево је за овај пројекат издвојио преко 650 хиљада динара, све укупно скоро два милиона динара. Много је људи укључено у реализацију ових пројеката, најпре у анализи проблема младих у граду Ваљеву која је претходила прављењу ових пројеката. Надам се да смо са отварањем Ресурс центра направили један центар за емисију позитивне енергије младих”, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, приликом свечаног отварања Ресурс центра.
 
“Ови пројекти могли би бити пример како би убудуће требало радити на развоју заједнице. Захвални смо Швајцарској агенцији за развој и сарадњу и СКГО, као и Граду Ваљеву што су подржали ове пројекте”, рекао је Владимир Пантић, координатор Канцеларије за младе.
 
Марко Томашевић, представник СКГО рекао је да је у мају 2007. године отпочео пројекат у шест пилот општина, међу којима је и Ваљево. “Ово је сигурно један од пројеката који је на свеобухватан начин и мало детаљније уредио и пронашао нове начине како да се грађанско учешће побољша у овим градовима. Циљ овог пројекта је да се повећа утицај грађана на јавни живот на локалном нивоу и да се нађе институционална веза између локалне самоуправе и цивилног друштва. Кроз овај пројекат, млади ће имати место где ће моћи да се окупљају и да квалитетно проводе своје време, а и такође ће и стећи нека нова знања”, рекао је Марко Томашевић.
 
Простор месне заједнице који је лепо и функционално сређен,  користиће се за организовање конференација, састанка, предавања, трибина, семинара, радионица, а сви корисници имаће на располагању бесплатан интернет. У оквиру њега функционисаће интернет центар опремљен са шест рачунара и другом рачунарском опремом попут скенера, штампача, пројектора и камере. 
Прве активности које ће се одвијати у Ресурс центру, Канцеларије за младе су обуке за напредно коришћење интернета намењене активистима и члановима различитих организација, удружења, неформалних група, спортских клубова чији је циљ унапређење знања младих у области коришћења нових технологија: информисања и комуникације путем интернета, промоције и других активности које могу да примене у раду својих организација. Истовремено у сарадњи са Радио Патком почиње медијска радионица у трајању од 2 месеца у оквиру које ће млади људи од 15 до 25 година, имати прилику да науче основе новинарског заната, оспособе се за радио водитеље, упознају се са пословима музичког уредника, реализатора програма, организатора, продуцента. Резултат ових радионица бити ће креирање омладинске радио емисије „Реактор“, која ће се у наредним месецима емитовати на таласима Радио Патка и на веб сајту www.реактор.рс .
 
Након свечаног отварања Ресурс центра, одржан је и састанак представника локалне самоуправе, ђачких парламената и невладиних организација. Овај састанак је био прилика да се размене мишљења и очекивања која имају једни од других у спровођењу омладинске политике у Ваљеву и побољшања положаја младих у граду.

Leave a Comment