Отворена изложба „Ана Франк-историја за садашњост“

Почетак » Отворена изложба „Ана Франк-историја за садашњост“ » Актуелно » Отворена изложба „Ана Франк-историја за садашњост“
ana-frank-1ana-frank-2ana-frank-3ana-frank-4ana-frank-5ana-frank-6

Изложба „Ана Франк-историја за садашњост“ синоћ је отворена у Народном музеју у Ваљеву, уз присуство бројних посетилаца. Путујућа изложба „Ана Франк-историја за садашњост“ до сада је обишла више од 300 локација у целом свету. У Србији се реализује у оквиру регионалног пројекта „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“ који спроводи Отворена комуникација у сарадњи са Кућом Ане Франк и партнерским организацијама из Хрватске, БиХ и Македоније. Пројекат је финансиран средствима Европске уније.

Изложба је посвећена животу јеврејске девојчице Ане Франк, која се две године скривала у тајном склоништу у Амсетрдаму, а живот је изгубила у логору у Другом светском рату. Изложба је опремљена ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника који је писала.

Члан Градског већа Дејан Богојевић поздравио је присутне и упознао их са најважнијим информацијама везаним за овај пројекат:

„Оригиналној поставци придружено је седам локалних паноа, креираних у оквиру ХИП пројекта по оригиналној методологији коју је патентирала Кућа Ане Франк. Они приказују историјска дешавања из протеклих 70 година у Србији и региону, обележених бројним конфликтима и поделама. Млади посетиоци ће кроз овај део изложбе моћи да се упознају са личностима и догађајима о којима не могу сазнати из школских уџбеника“, рекао је Богојевић.

Отварању изложбе у Ваљеву је присуствовао и у име Амбасаде Холандије у Београду, присутне поздравио Лук Нијман, шеф одељења за медије, јавну дипломатију и културу. У програму је наступио Гудачки квартет „Феникс“, Музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева.

 

Ваљево је један од 15 градова у Србији у којима ће бити постављена ова изложба. У Народном музеју у Ваљеву изложба гостује до 11. новембра, а улаз је бесплатан.