Отворена изложба руске уметнице „Од Европе до Русије“

Почетак » Отворена изложба руске уметнице „Од Европе до Русије“ » Актуелно » Отворена изложба руске уметнице „Од Европе до Русије“

Синоћ је у Интернационалном уметничком студију „ Радован Мића Трнавац “отворена изложба слика руске уметнице Екатарине Берјоскине Милићевић под називом „Од Европе до Русије“.

Ваљевска публика имала је прилику да види уметничка дела на којима доминирају грађевине и друга обележја бројних европских градова, која су оставила јак утисак на саму ауторку. Поред Санкт Петербурга, Беча, Граца, Венеције, Париза, на сликама Екатерине , представљени су и српски  средњевековни  манастири Хиландар, Сопоћани и Љубостиња, као и београдска Скадарлија.

Ауторка је рођена у Москви, у породици познатог архитекте Јурија Берјоскина, а дипломирала је на Архитектонском факултету код академика Михаила Посохина, главног архитекте руске престонице. И није ни чудо што се архитектура и архитектонске форме редовно провлаче кроз њено вишедеценијско стваралаштво. Љубав према Србији траје пуне три деценије, од када се 1989. године из родне Москве преселила у Београд, и не чуди што се на њеним платнима налазе и руски и српски градови и њихова обележја.

Руска уметница Екатарина је једна од незваничних амбасадора културе Русије и Србије, која посредством уметности спаја братске народе. Захваљујући њој, многи српски уметници су излагали у Русији, Украјини и Белорусији, а исто тако и многи руски, украјински и белоруски уметници излагали су у Србији, којуи она сматра својом земљом. Сарађивала је и са најпознатијим југословенским сликарима, као што су Милић од Мачве, Оља Ивањицки, Милош Шобајић, Радован Мића Трнавац, Драган Малешевић Тапи, Сергеј Јовановић и многи други. Излагала је небројено пута самостално у родној Русији, Аустрији, Француској, Мађарској, Италији, Белорусији и Финској. У току 1997. године постала је директор галерије Руског Дома уБеограду. Добитница је бројних награда и признања за свој уметнички рад и хуманитарно ангажовање. Добитник је и плакете Скупштине града Београда за учешће у хуманитарним акцијима, међу којима је и прикупљање средстава за изградњу Авалског торња. Члан је Међународне сликарске фондације од 1999. године.

Екатарина Берјоскина Милићевић је представник Уметности нове генерације уметника који ће својим делом обележити 21. век.

Изложба ће бити отворена месец дана.