Отворена изложба савременог нордијског стакла “Додир стакла” у Ваљеву

Почетак » Отворена изложба савременог нордијског стакла “Додир стакла” у Ваљеву » Актуелно » Отворена изложба савременог нордијског стакла “Додир стакла” у Ваљеву

У Народном музеју Ваљево у присуству представника амбасада Данске, Финске, Норвешке и Шведске, града Ваљева, личности из јавног и културног живота, отворена је изложба „Додир стакла“ коју организују амбасаде нордијских земаља у Србији.

Отварајући изложбу, амбасадор Финске Перти Иконен и заменица амбасадора Норвешке Јане Кнутруд истакли су да је изложба резултат нордијске сарадње које представља успешан модел регионалне сарадње у различитим областима, међу којима је и култура, као и да је циљ изложбе промовисање особеног нордијског дизајна и произвођача стакла из ових земаља.

„Сарадња нордијских земаља је у много чему јединствена, протеже се кроз све области друштва, од политике и истраживања, па све до културе и уметности. Верујемо да се то види и на нашој изложби, на којој су представљена уметничка дела различитих дизајнера и произвођача четири различите нације, а која истовремено зрачи јединственом нордијском традицијом и иновативним духом, „рекао је амбасадор Финске Перти Иконен.

„Нордијске земље су се развиле у успешне, демократске земље социјалног благостања између осталог и захваљујући томе што су међусобно сарађивале на основу заједничких вредности. Мале земље, као сто што су нордијске и земље Балкана, имају вишеструке користи од регионалне сарадње – заједнички глас је јачи на међународној сцени и размена идеја и добрих пракси води одрживим решењима,” рекла је заменица  амбасадора Норвешке Јане Кнутруд.

Отварању је присуствовао и заменик градоначелника Ваљева, Драган Јеремић који се захвалио на иницијативи да се изложба организује у Ваљеву и истакао да је: „Култура је мост која спаја народе, а ова изложба представља јединствену прилику да грађанима Ваљева приближи дух нордијске уметности. Изложба „Додир стакла“ не само да приказује вештину и умеће мајстора стакларског заната, већ осликава сарадњу четири нордијске земље које су удруженим снагама направиле овај уметнички подухват.”

Посетиоци изложбе ће моћи до 19. новембра да погледају јединствене предмете од стакла произведене у нордијским стакларама чији су аутори познати дизајнери и стаклари.

Ауторка изложбе „Додир стакла“ је директорка музеја Мимара у Загребу, госпођа Лада Ратковић – Буковчан, а ове године изложба је са великим успехом организована у Београду, Новом Саду и на Цетињу.

На изложби су својим остварењима заступљене стакларе Холмегаард, Архитектмејд и Лене Бјер Дизајн из Данске; стакларе Итала и Ласисми, као и Галерија Мафка & Алакоски (за коју се сви предмети израђују у познатој фабрици у Рихимакију) из Финске; стакларе Хаделанд, Гјовик и Магнор и студио Ностетанген Глас из Норвешке; и стакларе Малерас, Скруфс и Нyбро из Шведске.

Изложбу организују амбасаде нордијских земаља у Србији у сарадњи са Нордијским саветом министара, Народним музејом Ваљево, и компанијама Винер Штедише и И&Ф МекКен група.