Отворена изложба „Ваљево 1914-1915. године-град болница“

Почетак » Отворена изложба „Ваљево 1914-1915. године-град болница“ » Вести » Отворена изложба „Ваљево 1914-1915. године-град болница“
Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац отворио је у Народном музеју изложбу „Ваљево 1914-1915. године-град болница“ која је припремљена у спомен на велика ратна страдања током епидемије тифуса у Ваљеву у Великом рату. Изложба, која приближава драматичне догађаје,  посвећена је свим жртвама, као и свима који су помогли да се епидемија победи. Основну наративну нит презентације представљају дневничке и мемоарске белешке странаца који су у то време боравили у Ваљеву као лекари или болничари.
 
„Прича око Ваљевске болнице није само још један од догађаја из Великог рата. Чини ми се да је управо овде у Ваљеву направљена једна врло важна морална вертикала коју никако не смемо да заборавимо. Да би били у складу са собом, морамо да будемо у складу са прошлошћу и будућношћу. Не смемо да заборавимо те неке светле тренутке из прошлости које морамо да пренесемо будућим генерацијама у њихова сећања. Драго ми је што смо овде у Народном музеју у Ваљеву који представља једну од најбољих примера институција културе и који брише границе између Београда и онога што је ван Београда.По броју посетилаца који се креће око 100.000, ваљевски музеј је поставио стандарде и неким другим музејима“, рекао је министар Тасовац приликом отварања изложбе у Ваљеву.
 
Овом приликом помоћник градоначелника града Ваљева Милорад Илић подсетио је на помоћ савезничких снага током Великог рата. „Ваљево се нашло у центру епидемије тифуса крајем 1914. године и почетком 1915. године. Најјача епидемија је букнула у јануару месецу 1915. године. Није било довољно ни лекара ни болничара да се заустави епидемије тифуса, па су им у томе помагале савезничке земље Велика Британија, Русија, Француска и Грчка, али и земље које нису учествовале у Првом светском рату Сједињене Америчке Државе и Холандија. Њихова помоћ је била драгоцена да се сузбије опака болест. Тада је Ваљево био град болница. У мају месецу 1915. године епидемија је почела да јењава, али последице по Србију биле су драматичне. Око 400.000 људи у Србији је оболело од тифуса, а преко 100.000 је умрло од ове опаке болести, 35.000 српских војника и 30.000 аустро-угарских заробљеника“, истакао је помоћник градоначелника Милорад Илић.
 
На основу документације и архивске грађе лоцирано је 29 објеката који су били у функцији Ваљевске болнице крајем 1914. и почетком 1915. године. О великим страдањима у Ваљеву током незапамћене епидемије тифуса говорио је на отварању изложбе др Владимир Кривошејев, директор Народног музеја Ваљево. „У Ваљеву које је тада имало 8000 становника, умрло је 10.000 људи, цивила, грађана Ваљева, избеглица, војника. Поред свих њих, умрли су и бројни лекари. Њима свима у част, град Ваљево и Народни музеј приредили су ову изложбу“, рекао је између осталог Кривошејев. 
 
Изложба у Ваљеву отворена је дан уочи стоте годишњице смрти велике српске сликарке Надежде Петровић, која је умрла у Ваљеву 3. априла од пегавог тифуса.
 
Отварању изложбе у Ваљеву присуствовао је велики број високих званица, међу њима и Њ.Е. амбасадор Велике Британије Денис Киф, Њ.Е. амбасадор Холандије Лоран Луис Стоквис, као и представници амбасада Русије, Републике Чешке и Пољске.
 
Квартет виолина „Феникс“, који чине ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ употпунили су церемонију отварања изложбе.
 
 
 

Leave a Comment