Отворена нова музејска поставка у Бранковини

Почетак » Отворена нова музејска поставка у Бранковини » Вести » Отворена нова музејска поставка у Бранковини
У Историјском комплексу у Бранковини, у организацији Народног музеја Ваљево јуче је отворена нова стална поставка посвећена највећој српској песникињи Десанки Максимовић.
 
Поставку под називом “О Десанки , пером и сликом“ свечано је отворио министар за културу, информисање и информационо друштво Предраг Марковић. Он је изразио велико задовољство што је први пут у Бранковини, и што му је припала част да отвори и промовише изложбу. Министар Марковић је рекао да министарство помаже и финансира сваки вредан пројекат што је случај и са ваљевским музејом, који се бори да обезбеди атрактивност поставки и да пласира све то на савремен начин, како би остварио што већа средства.
 
Ваљевски музеј постиже и запажене резултате на укључивању већег броја људи који се радећи едукују на пројектима и то искуство и знање преносе у друге крајеве земље.
 
Министар је изразио наду да ће врло брзо нова поставка о Десанки Максимовић допринети већој посећености Бранковине, и тако утицати на развој туризма овог краја.
 
По речима директора Народног музеја др Владимира Кривошејева ово је шеста по реду стална поставка, коју је од 2003.године до данас поставио ваљевски музеј. Радећи на припреми ових поставки стручњаци и спољни сарадници музеја стекли су значајне референце на основу којих су радили више различитих поставки широм Србије. Аутор идејне концепције и синопсиса ове поставке је историчар Драгана Лазаревић Илић, а аутор дизајна је Слободан Секулић Богдановић. Уз финансијску подршку Министарства културе са милион динара, уз помоћ донација у новцу, опреми и услугама и прихода остварених од наплате музејских улазница у Бранковину, Народни музеј је осмислио, припремио и реализовао нову сталну музејску поставку “ О Десанки, пером и сликом“.
 
Изложба је постављена у ходнику и две собе у којој је Десанкин отац био учитељ, и у којој су живели. Поставка у ходнику је, на неки начин , увод у остали садржај. Ту се могу видети изложени оригинални предмети и слике, њени рукописи у настајању, признања, гардероба, шешири, огрлице, као и више портрета, писаћа машина… Наша поетеса живи кроз ову поставку, која код посетилаца изазива осећај носталгије и аутентичности.
 
Пре отварања поставке, у клубу Народног музеја у Ваљеву одржана је презентација “Ваљевска музеографска школа“.

Leave a Comment