Отворена посланичка канцеларија у Ваљеву

Почетак » Отворена посланичка канцеларија у Ваљеву » Актуелно » Отворена посланичка канцеларија у Ваљеву

Посланичка канцеларија отворена је данас у Ваљеву. Народна скупштина Републике Србије и Национални демократски институт (NDI),  покренули су 2009. године пилот пројекат отварања канцеларија за комуникацију посланика са грађанима на локалном нивоу. У Ваљеву је отворена десета канцеларија у Србији, у којој ће грађане примати два посланика из Ваљева- др Михаило Јокић и Ђорђе Милићевић, потпредседник Народне скупштине.

„Канцеларија народних посланика ће бити смештена у Градској управи и ми, као Град, смо учинили све да отворимо овде канцеларију. Надамо се да ће то побољшати комуникацију између грађана и посланика из Ваљева, који су чланови Парламента Србије. Драго ми је да су ту Бојан Клачар из ЦЕСИД-а и пријатељи из NDI-a. Надам се да ће канцеларија допринети бољем разумевању и бољој комуникацији и решавању проблема грађана и да ће проблеми бити представљени народном посланику у непосредном контакту, онако како би то било и најпожељније“, рекао је градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Народни посланик др Михаило Јокић се захвалио градоначелнку, граду Ваљеву и ЦЕСИД-у који ће опремити канцеларију, тако да ће она бити у функцији брзог и ефикасног информисања.

„Битно је да се оствари контакт између нас посланика и грађана, као и оних који воде овај град, директора јавних предузећа и установа. Посебно бих издвојио ову комуникацију коју ћемо ми, као посланици, имати са грађанима. Грађани морају да схвате да ми, као народни посланици, не можемо решавати проблеме и не замењујемо институције система. Наша улога је да помогнемо да се одређени проблем реши и да дамо савете када су у питању појединачни проблеми. Ми ћемо помагати при решавању одређених проблема. Наша обавеза, као посланика, је да направимо контакт са републичким институцијама, да убрзамо и да што пре дође до договора и састанка између директора јавних предузећа и установа које се ослањају на републичке институције. Наш заједнички интерес је да се град Ваљево што брже развија. Никада нема довољно средстава за све. Они који имају праву информацију су увек у предности да добију.

Морам да истакнем добру сарадњу са Ђорђем Милићевићем из СПС-а и он врло успешно води седнице Скупштине Србије. Очекујем да ћемо заједничким снагама успети да допринесемо да се проблеми који се тичу Ваљева, решавају што пре.

То је спајање са Коридором 11, да се премости 15 километара од Лајковца до Ваљева, новцем из кинеског кредита. Кредит је расположив пет година, што значи да се његова намена, обим и услови могу мењати у тих пет година. То је 85% укупних средстава, која су потребна да се уради ауто-пут од Сурчина до Обреновца. Буџет Републике Србије учествује са 15% и ми морамо начина да се уклопимо да се овај постојећи пут са две траке, прошири на четири траке, или да се уради нови ауто-пут. То морамо решити, јер ако не проради та веза до ауто-пута и Ваљево не буде имало директну везу, онда ћемо остати изван свих токова. Ми чинимо све свакодневно, тамо где се проблеми решавају. Град Ваљево ствара услове да прва фабрика прехрамбеног типа, која буде отворена у Србији, буде лоцирана у Ваљеву. Град Ваљево мора да обезбеди инфраструктуру и та фабрика мора бити замена за „Србијанку““, рекао је др Михаило Јокић.

Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а је рекао да се ове канцеларије отварају ЦЕСИД и NDI, уз подршку ЦЕСИД-а.

„Посланичка канцеларија ће имати неколико циљева, а најважнији циљ је да се побољша комуникација између посланика у Ваљеву и грађана. Други циљ је да се покуша изаћи у сусрет неким проблемима са којима ће се грађани сусретати. Трећи циљ је да се промовише институција народног посланика и Народне скупштине, јер се ради о нашим институцијама. Посланици су наши изабрани представници и народ има право да са њима разговара, да их позове на одговорност. Канцеларија ће да функционише по принципу састанака, посланика са грађанима, а то ће све да се организује уз помоћ асистента, који ће да буде на услузи грађанима“, рекао је Бојан Клачар из ЦЕСИД-а.

Народни посланик др Михаило Јокић је рекао да ће са грађанима разговарати петком, а грађани ће накнадно бити обавештени о терминима рада Канцеларије.