Отворена савремена ангио сала у ваљевској болници

Почетак » Отворена савремена ангио сала у ваљевској болници » Вести » Отворена савремена ангио сала у ваљевској болници
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић присуствовао је јуче свечаном отварању савремене ангио-сале у Здравственом центру Ваљево, чију је набавку финансирало Министарство здравља Србије, а коју је отворио министар здравља проф. др Томица Милосављевић. Ваљево се сврстало међу пет градова у Србији у којима се ради интервентна кардиологија, а осим грађана Колубарског округа, услуге ангио-сале користиће и пацијенти из региона и Републике Српске.
 
– “Србија за здраво срце” је национални програм у оквиру кога желимо да болести срца и крвних судова што пре не буду масовни убица као што јесу у читавом модерном свету. Мени и нама из Министарства здравља је велико задовољство што је Ваљево пети град ван Београда, а шести ће бити Ужице, у коме почиње да се ради интервентна кардиологија. У државном власништву у овом тренутку, са овом салом је осамнаест сала за катетеризацију крвних судова. Протеклих десет година укупна смртност од болести срца и крвних судова је смањена за 13,7 одсто, збрињавање акутног инфаркта миокарда је значајно унапређено и то је озбиљан велики националан посао који подразумева да здравствени систем буде на прави начин доступан и приступачан свакоме – рекао је проф. др Томица Милосављевић.
 
Градоначелник је са директором Здравственог центра Ваљево прим. др Илијом Трипковићем пратио и прве хируршке интервенције обављене у уторак у ангио сали. Ове интервенције урадили су проф. др Милан Недељковић из Клиничког центра Србије и др Ирена Матић, вођа тиме интервентних кардиолога ЗЦ Ваљево, са тимом медицинских сестара и рендген техничара. Поред првих коронарографија и имплантираних стентова, у Ваљеву су уграђена и прва два антибрадикарна пејсмејкера

Leave a Comment