Отворене 23. Тешњарске вечери

Почетак » Отворене 23. Тешњарске вечери » Вести » Отворене 23. Тешњарске вечери
– Моја прва асоцијација на Тешњарске вечери су реке људи које су кренуле да погледају свој омиљени концерт, представу или само прошетају и друже се. Ваљево је стварно град културе и увек ме чинило поносном да кажем да сам из Ваљева. Надам се да ће свако од вас у заиста богатом садржају Тешњарских вечери пронаћи оно што воли. Ја вас искрено позивам да уживате у наредних осам дана и званично проглашавам Тешњарске вечери отвореним!
 
Овим речима је Бојана Петровић, стипендиста Фондације за талентоване ученике и студенте града Ваљева, отворила 23. Ваљевски летњи фестивал у препуном Дому културе. Бојана похађа мастер студије из телекомуникација на Електротехничком факултету у Београду, вишегодишњи је учесник семинара Истраживачке станице Петница и члан Друштва истраживача ’’Владимир Мандић Манда’’. Она је један од репрезената талентованих и успешних Ваљеваца који су будућност Града.
 
Поздрављајући сарадњу са градском општином Нови Београд, најбогатијом и најразвијенијом општином у Србији, градоначелник Зоран Јаковљевић поручио је да ће Ваљево наредних дана бити онакво какви сви желимо да буде – улица пуних жамора, смеха, музике:
– Постоје Ваљевци, креативни, вредни и поштени људи који су ове године, као ретко које до сада, приказали део својих могућности када је култура у питању. Градске установе нису овога лета отишле на колективни годишњи одмор него су своје садржаје прилагодиле потребама Ваљеваца које овде проводе лето, али и бројним гостима. И све то је урађено на високом нивоу уз рационалне трошкове како приличи овом времену. Визија Града, коју управо припремамо, биће опипљива макар неколико дана и моћи ћемо да осетимо како изгледа Ваљево у будућности. Пред нама је девет дана са обиљем програма припремљених са пуно посвећености и пажње, мноштво садржаја у којима ће свако било ког узраста и интересовања пронаћи оно што га занима. Ове године смо се потрудили да нас информације о томе шта нас чека на Тешњарским вечерима буду доступне на све могуће начине. На нама је да одаберемо оно што нам се свиђа и да уживамо – закључио је градоначелник.
 
Ненад Миленковић, председник Градске општине Нови Београд, захвалио се старом Ваљеву што је позвало у госте најмлађи српски град:
– Нови Београд јесте искористио своје привредне и економске потенцијале и то је нешто што нас издваја у Србији, али у области културе наши потенцијали нису ни приближно искоришћени. Започели смо пуно послова у домену културе и надам се да ће се то наредних месеци и година видети. Имамо велики број уметника који нису инстуитуционално повезани и желимо да њихово стваралаштво више приближимо грађанима. Део наше културне понуде је у Ваљеву и овде смо у две улоге: једна је да Вам прикажемо оно што Нови Београд има, а друга је да од Ваљева научимо како један град који има велику традицију организује овакве манифестације и свој културни живот.
 
После свечаног отварања, концерт је одржао мултиинструменталиста, композитор и певач Слободан Тркуља са својом групом Балканополис, изводећи музику инспирисану традицијом Србије и Балкана. Сала Дома културе била је препуна, публика је уживала и певала са Тркуљом. Његову музику описују као савремену и уметнички интелигентну синтезу традиционалне српске музике и модерног џеза и фузије.
Програм Тешњарских вечери почео је још у току поподнева, сусретом привредника Новог Београда и Ваљева у хотелу “Гранд“. Том приликом је отворена и изложба ваљевских календара, у чему су домаће агенције и штампарије вишеструко награђиване.
 
У Интернационалном уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ отворена је изложба слика турске уметнице Сетенај Озбек. У Народном музеју свечано је отворена изложба слика 37 новобеоградских уметника, названа „Старом Ваљеву – најмлађи град“. Том приликом су поклоне-слике разменили челници Ваљева и Новог Београда. Фотографије и записи који сведоче о 10 година пријатељства немачког града Пфафенхофена и Ваљева изложене су у Галерији “34“, где је говорио Бернд Душнер, председник Друштва пријатељства.
 
На платоу испред Омладинског центра, на сцени „Слободан Савић Дебели“ одиграна је позоришна представа „Јагодица Бобица и злочести кловн“ у режији Саше Пантића и извођењу новобеоградског дечјег позоришта „Бакине приче“. У Галерији „34“ одржано је вече Друштва истраживача „Владимир Мандић Манда“. Чланови Друштва истраживача приказали су у Тешњару вештину слободног пењања на вештачкој стени.
 
 

Leave a Comment