„Овчарска изложба 2019“ у Причевићу

Почетак » „Овчарска изложба 2019“ у Причевићу » Актуелно » „Овчарска изложба 2019“ у Причевићу

Трећа по реду Овчарска изложба у организацији предузећа „Агроразвој – ваљевске долине“ Ваљево одржаће се у недељу, 29. септембра 2019. године у Причевићу са почетком од 8.00 часова, најавили су организатори ове манифестације на данашњој конференцији за новинаре.На изложби ће бити 33 учесника, који ће као и досада изложити 300 грла. Такмичиће се у пет категорија: старије овце, млађе овце, двиске, старији овнови и млађи овнови.

„Одлучили смо да остане исти број излагача и да се изложе најквалитетнија грла, зато је била и комисија која је обилазила терен и само најбоља грла ће се наћи у Причевићу. Имаћемо апсолутног шампиона изложбе, а новина ове године јесте награда за најбоље услове гајења оваца. Добијаће се четири награде – шампион, прво, друго и треће место. Одређене су новчане и робне награде. Што се тиче новчаног дела, наградни фонд је 200.000 динара“, рекао је Бојан Бошковић  директор „Агроразвоја“  и додао да ће свим излагачима бити покривени трошкови довоза грла, тако што ће моћи 10 литара горива да сипају на дан доласка на изложбу.Поред овчарске изложбе традиционално ће се организовати и пропратни догађаји. У сарадњи са МЗ Причевић и мештана села Причевић, трећи пут организује се „Фестивал јагњећег печења“. По речима организатора, из године у годину се удвостручује број учесника. Прве године је било 20, док ће се ове године 120 учесника представити на избору најбољег печења.

Пољопривредна стручна служба Ваљево већ 15. пут је активан организатор ове манифестације. Ове године обишли су целокупан терен и обавили стручан део посла.

„Треба похвалити локалну самоуправу која је препознала значај ове манифестације и одвојила значајна средства. Оно што треба рећи је да ми из године у годину имамо већи и бољи број произвођача. Поред тога што имамо благи раст укупног броја грла, на нашем терену је значајан пораст високо квалитетних грла која служе за приплод и на тај начин се квалитет овчарства у ваљевском крају значајно подигао. Искрено се надам да ова манифестација има капацитет да прерасте у једну од највећих овчарских манифестација  у Србији“, навео је Светислав Марковић, директор Пољопривредне стручне службе.Као и сваке године и Дом здравља ће пропратити ову манифестацију. Биће организовани прегледи лекара опште медицине, ултразвучни, интернистички и прегледи оториноларинголога, најавила је на конференцији директорка Дома здравља Ваљево Бранка Антић.

„Сваке године то организујемо из разлога што велики број људи нема оверене здравствене књижице и то им је јединствена прилика да прођу све прегледе. Поред специјалистичких и прегледа лекара опште медицине биће и служба патронаже која ће измерити нивое масноће и шећера у крви. Врло смо задовољни јер нас нису заборавили и радо излазимо у сусрет свима. Такође ће све службе бити у 8.00 часова у Причевићу, када ће почети прегледи и трајаће до 12 часова“, изјавила је Бранка Антић.