Oвчарска изложба у недељу у Причевићу

Почетак » Oвчарска изложба у недељу у Причевићу » Актуелно » Oвчарска изложба у недељу у Причевићу

Овчарска изложба ће се након три године паузе, одржати у недељу, 15. октобра у Причевићу, најавили су на данашњој конференцији за новинаре организатори изложбе.

Бојан Бошковић, директор ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“ је рекао да изложбу финансира град Ваљево, у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и руралног развоја, мере подршке пољопривредног развоја.

„Биће изложене овце расе „сјеничка праменка“ у четири категорије – млађе и старије овце и млађи и старији овнови. Предвиђене су награде, у категоријама млађе и старије овце, у износу од 15 000 динара за шампиона изложбе, друго место 10 000 динара, треће 5 000 динара и утешне награде за остале учеснике. У категоријама овнова награде су нешто мање и износе за шампиона 10 000 динара, за прво место 7 000 динара, за друго место 5 000 динара и за треће место следи робна награда. Поред изложбе биће организоване пропратне манифестације, изузев културно-уметничког програма биће организован фестивал јагњећег печења и такмичење у припреми гулаша од јагњећег меса,“ рекао је Бошковић.

У оквиру манифестације биће одржано и Медицинско село. У име Дома здравља Ваљево , др Јелена Гајић изјавила је да Дом здравља увек учествује у локалним манифестацијама због превентивних прегледа и позвала све мештане да се одазову.

„Медицинско село биће одржано у просторијама Основне школе у Причевићу са почетком у 8 часова. Три екипе доктора из Дома здравља, служба хитне помоћи, служба патронаже и кућне неге прегледаће мештане  на манифестацији. Др Зоран Живковић радиће ултразвук, а осим њега биће и кардиолог и ушни лекар. Сви грађани имаће право на преглед уз неки лични документ,“ изјавила је др Гајић.

Светислав Марковић, директор  Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево каже да ова манифестација завређује пажњу, јер је „наша служба упућена у развој и трендове који су у сточарству актуелни задњих неколико година и могу вам рећи да постајемо један значајан регионални центар у одгоју „сјеничке праменке“. Тренутно имамо око 5 000 грла уматичених у запату на подручју Колубарског округа. Укупан број оваца износи око  120 000 хиљада, што је значајан податак који говори да ова манифестација има своје оправдање. Пољопривредна служба обишла је око 60 одгајивача од којих је изабрала 27 најбољих који ће излагати своја грла на предстојећој изложби.“

Председник месне заједнице Причевић Милош Лукић рекао је да су мештани учествовали у организацији изложбе, у прављењу изложбених боксова за такмичарска грла.

Изложба оваца почиње у 8 часова, од 10 је смотра и оцењивање грла, свечано отварање изложбе је у подне, а проглашење победника је од 13.30 часова.

Паралелно са изложбом оваца биће организован и Фестивал јагњечег печења, који почиње ујутро од 7, а проглашење најбољег јагњећег печења је у 14 часова. У исто време ће почети и такмичење у припреми гулаша од јагњећег меса.