Ове године 114 вуковаца

Почетак » Ове године 114 вуковаца » Актуелно » Ове године 114 вуковаца
Vukovci6Vukovci5Vukovci4Vukovci3Vukovci2Vukovci1

Данас је у великој сали  Центра за културу Ваљево организован традиционални свечани пријем за најбоље ученике Ваљева у овој школској години као и за прошлогодишње ђаке генерације. У пригодном програму учествовали су Доротеа Вуковић, ученица Ваљевске гимназије и Лука Симовић, ученик МШ „Живорад Грбић“.

Ученике су у име градоначелника, др Слободана Гвозденовића, поздравили и уручили им награде и дипломе, заменик градоначелника др Зоран Живковић и члан Градског већа др Мирољуб Ивановић.

Ђаци генерације школске 2016/2017. године су награђени на основу Одлуке о награди града Ваљева новчаним износом и дипломом, као и сезонском улазницом за базене у СРЦ „Петница“. Прошле школске године било је 22 ђака генерације, 16 из основних и 6 из средњих школа.

Носилаца дипломе „Вук Стефановић Караџић“ у школској 2017/2018 години има 114, од чега је 91 ученик основне, а 23 ученика средње школе. Највише носилаца Вукове дипломе има Основна школа „Сестре Илић укупно 21, затим 12 у Основној школи „Андра Савчић“, а 11 у Првој основној школи. Основна школа „Десанка Максимовић“ има девет вуковаца, „Милован Глишић“ осам носилаца „Вукове дипломе, „Нада Пурић“ шест, и „ Владика Николај Велимировић“ пет вуковаца. Основна музичка школа „Живорад Грбић“ има једног вуковца.У сеоским основним школама у Драчићу и Ваљевској Каменици Вукову диплому понела су по два , а у Доњим Лесковицама, Ставама, Дивцима, Попучкама и Бранковини по један ученик, док школа „Здравко Јовановић“ у Поћути нема вуковаца. У Ваљевској гимназији има 18 вуковаца, девет основаца и девет средњошколаца. Медицинска школа има шест, Техничка два, Пољопривредна пет и Економска школа једног вуковца.

На свечаности се пригодним речима новонаграђенима обратио и све их срдачно поздравио  члан Градског већа иначе дугогодишњи професор физичке културе др Мирољуб Ивановић. Он је између осталог истакао : „Драга децо, родитељи, колеге и директори школа, имам изузетну част и задовољство да данас, на Видовдан, са др Зораном Живковићем, замеником градоначелника, учествујем у овој свечаној додели награда. Ово је истовремено и прилика да подсетим колико Град Ваљево издваја за образовање. У школској 2017/2018. години Град је стипендирао 248 ученика и студената и то 59 основаца, 63 средњошколца и 126 студената од којих 8 студира у иностранству. На предлог градоначелника др Слободана Гвозденовића, одборници Скупштине града усвојили су одлуку према којој се за финансирање делатности образовања издваја 281.018.800,00 динара , од тога се за основно образовање издваја 190.491.800,00 динара а за средње 90.527.000,00 динара. За превоз ученика у основним школамам обезбеђено је 30.146.000,00 динара. Као још један вид подстицаја надареној деци, Град Ваљево је у буџету планирао 2.900.000,00 динара за трошкове такмичења ученика. И ова данашња награда, бесплатне улазнице за коришћење базена у СРЦ „Петница“, треба да буде мотив више да наставите да постижете успешне резултате. Градска влада, на челу са градоначелником, озбиљно ради на томе да следећим буџетом определи знатно већи износ средстава за област образовања. Желим вама најпаметнијим главицама у нашем граду да искористите ова три месеца и да одете у Петницу, да пливате, роните и да се одморите.“