Панел дискусија о новинама у сектору финансија

Почетак » Панел дискусија о новинама у сектору финансија » Вести » Панел дискусија о новинама у сектору финансија

 

Министарство финансија ускоро ће разматрати предлог појединих локалних самоуправа и привредника да се донесе уредба о утврђивању комуналних такси у општинама и градовима, најавио је Слободан Илић државни секретар у Министарству финансију на панел дискусији организованој другог дана Сајма локалних самоуправа који се одржава у новобеоградској Хали спортова. У сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина биће прикупљени предлози локалних самоуправа уочи коначног уобличавања уредбе о утврђивању комуналних такси. Представници локалних самоуправа из Србије који су учествовали на панел дискусији указали су на низ проблема са тзв. ’’фирмаринама’’. Локалне самоуправе су ове године, због економске кризе и смањених трансфера из републичког буџета за око 40 одсто, прибегле повећању локалних намета са циљем да прикупе више средстава у локални буџет.
План Министарства финансија је да се закон о јавној својини усвоји у првом кварталу наредне године, рекао је државни секретар Слободан Илић. Доношењем тог закона биће дефинисано шта је имовина државе, покрајина и јединица локалне самоуправе, као и начин како ће се располагати том имовином. Према његовим речима, закон о јавној својини допринеће бољем функционисању локалних самоуправа и ефикаснијем газдовању државном имовином и довести до општег развоја и повећања запослености.
 
Истовремено,неопходно је јачање капацитета локалних самоуправа, јер без тога неће бити успешно пренете ингеренције централне власти на локални ниво, нагласио је Илић.
 

Leave a Comment