ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О РАЗВОЈУ ТУРИЗМА НА ДИВЧИБАРАМА И БОГАТ ЗАБАВНO-РЕКРЕАТИВНИ ПРОГРАМ У ОКВИРУ ЗАВРШНИЦЕ ОВОГОДИШЊЕГ ДИ ФЕСТА

Почетак » ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О РАЗВОЈУ ТУРИЗМА НА ДИВЧИБАРАМА И БОГАТ ЗАБАВНO-РЕКРЕАТИВНИ ПРОГРАМ У ОКВИРУ ЗАВРШНИЦЕ ОВОГОДИШЊЕГ ДИ ФЕСТА » Актуелно » ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА О РАЗВОЈУ ТУРИЗМА НА ДИВЧИБАРАМА И БОГАТ ЗАБАВНO-РЕКРЕАТИВНИ ПРОГРАМ У ОКВИРУ ЗАВРШНИЦЕ ОВОГОДИШЊЕГ ДИ ФЕСТА

У оквиру завршног дана овогодишњег Ди феста на Дивчибарама, у недељу, 30. јула 2017. године, у ресторану хотела Пепа, радна група за Дивчибаре је одржала панел дискусију на тему  Развој туризма на Дивчибарама.

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић, који је и председник радне групе за Дивчибаре, се овом приликом захвалио господину Љубомиру Аксентијевићу, специјалном саветнику потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране З. Михајловић, што лично присуствује дискусији и говорио о досадашњим постигнућима ове радне групе.

,,Пре свега, радна група је формирана за решавање  горућих и текућих проблема који су настали као последица дугогодишње небриге о Дивчибарама, припреме пројектно-техничке документације на главним инфраструктурним пројектима и за активирање и финансирање туристичких садржаја који су у домену деловања локалне самоуправе. Радна група је реализовала неке ствари које су биле горуће за само функционисање људи који живе овде на Дивчибарама и имају овде хотеле и бизнис, а то је пре свега увођење аутобуске линије у договору са Ластом и превозником Европа бусом, а које Град субвенционира из својих средстава са по 107. 400 динара. Већ смо имали неке контакте са Ластом у циљу даљих планова. У складу са тим договорима, а и сами знате да Влада Републике Србије препоручује увођење приватно-јавног партнерства, кренућемо од Аутобуске станице коју ће Ласта, како они тврде, дозволити да Град асфалтира и планирамо да се те линије појачају. Ја сам већ у контакту са људима који овде држе хотеле и који имају раднике из Ваљева и Мионице и трудићу се да се уведе давање месечних карата по повољним ценама, да би особље могло да дође овде несметано и да ради. После много година на Дивчибарама ради и метео станица коју је сам Град финансирао и поставио, а у току је њено повезивање у допунски систем Републичког хидрометеоролошког завода. Урадили смо и препарцелацију Градских парцела где нам је доста помогао и члан ове радне групе који је запослен у Градској управи, господин Пеђа Севић, а Град Ваљево и Туристичка организација Ваљево су активно суфинансирали и помагали реализацију неколико фестивала.  Ди фест, који се по други пут одржава, је можда и централна манифестација ове године на Дивчибарама. Кренули смо прошле недеље са Сликарском колонијом која је функционисала пар дана и део резултата ћете моћи да видите у хотелу Хеба, а ту су били и људи из оперске школе из Београда“, рекао је градоначелник Гвозденовић и додао да је постављен и парковски имобилијар на јавним површинама Дивчибара и да је у току реализација неколико пројеката које је Град означио као приоритете, а међу којима је примаран пројекат канализације.

Члан Градског већа и члан радне групе за Дивчибаре архитекта Давид Максимовић је дао детаљан извештај о свему што је до сада урађено и плановима ове радне групе за други део 2017. године и 2018. годину.

,,Један од највећих приоритета Града од средине прошле године су Дивчибаре. Закључак разговора који сам имао са градоначелником Ваљева и замеником  градоначелника Ваљева је да су Дивчибаре неоправдано запостављене. То је велики потенцијал за развој града и у складу са тим ми смо и формирали радну групу и направили план развоја Дивчибара за период  од 2016. до 2020. године, који смо назвали Наше Дивчибаре 2020. Ту смо сумирали све могуће активности на Дивчибарама за тај период, са једном једином идејом- да фокус свих наших активности буде на изградњи инфраструктуре, јер смо то препознали као кључни проблем за даљи развој Дивчибара. Све наше активности су биле усмерене на то, што не подразумева да не треба радити и остале текуће ствари које су неопходне за живот и функционисање Дивчибара.“

Максимовић се надовезао на речи градоначелника Гвозденовића и детаљно објаснио важност реализације малих пројеката од стране Града, препарцелацију и метео станицу. Он је истакао да је постављањем метеоролошке станице решен проблем досадашње неинформисаности о висини снежног покривача на овој планини, да ћемо убудуће на РТС-у имати ову информацију која је један од основних разлога опредељивања одређених туриста да дођу, као и важност урађене препарцелације којом је град Ваљево омогућио да се капитал Града активира, а да људи који су на парцелама Града изградили своје приватне објекте исте легализују и укњиже.

,,Град има преко 100 хектара својих парцела на Дивчибарама, на којима су изграђени приватни објекти. Препарцелацијом је Град заробио своју имовину, а људи који су на тој имовини изградили своје приватне објекте задњих 20 до 30 година, нису успели да реше своје животне проблеме. Очекујемо да ће се до краја ове године, уз помоћ Града, Саобраћајног института ЦИП  и људи који воле Дивчибаре завршити израда пројектно-техничке документације за канализацију“, рекао је Максимовић и додао да је радна група за Дивчибаре закључила да прва година рада треба да буде фокусирана на израду пројектно-техничке документације, јер пројекти омогућавају приступ различитим фондовима и омогућавају да се добије новац од Министарства и неких других фондова који би били расположени да улажу у ни мало јефтину инфраструктуру Дивчибара.

У оквиру пописивања и обележавања свих Градских парцела на Дивчибарама, завршено је и пописивање шума које припадају Граду, а започета је и израда елабората који ће омогућити да се проблем болести шума, болести поткорњака, на Градским парцелама реши.

,,У сарадњи са Водоводом-Ваљево, Град ради на томе да бушотине које је  финансирао претходних година, активира и укључи у систем водоснадбевања, чиме би се повећао капацитет водоснадбевања за Дивчибаре и квалитет воде која је у водоводном систему. У сарадњи са Водоводом, Град Ваљево је издвојио средства из буџета за 2017. годину за реконструкцију водоводне мреже и за замену опреме у фабрици за пречишћавање воде. План је да се на целим Дивчибарама изврши замена старих азбесних цеви, новим полиетиленским цевима, а ова замена је при крају на путу ка одмаралишту Стеван Филиповић. Изнад овог одмаралишта и кроз Београдско насеље треба да се направи  нова улица, која, уз улицу која ће водити од центра Дивчибара до нове Ски-стазе, представља део плана ове радне групе, по ком ће, по први пут, бити омогућено да саобраћај на Дивчибарама функционише по кружном принципу. Град интензивно ради на изради пројектно-техничке документације за израду нових улица, а у току је и дефинисање назива улица на овој ваљевској планини. До краја 2017. године Град ће уложити значајна средства и за асфалтирање неколико постојећих макадамских улица. Министарство туризма је издвојило десет милиона динара за пројекат бициклистичких и пешачких стаза и за пројекат дечијег забавног парка чији се завршетак изградње очекује до краја августа. У сарадњи са овим министарством и ТО Ваљево, град Ваљево ће завршити обележавање mountain bike стаза и обележавање свих пешачких стаза на Дивчибарама. Производ тога ће бити једна велика карта у центру и мапе“, најавио је Максимовић и обавестио јавност да Дивчибаре постају интересантна дестинација и по неким другим видовима активности. Државно првенство у mountain bike-у је  ове године одржанo на овој планини, америчка продукцијска кућа Red production се стратешки определила да на Дивчибарама снима своје рекламе, а на овој планини је у протеклих шест месеци снимљено и неколико реклама за велике светске брендове.

Новине које се планирају су  Градска кућа на Дивчибарама, где ће представници ТО Ваљево имати могућност да разговарају са туристима и да дају информације, као и простор где ће јавна предузећа, која имају своје активности на Дивчибарама у оквиру својих надлежности, моћи да имају своје канцеларије и неку врсту оставе или магацина.

Парцела која се простире од пијаце и Пепине самопослуге до станице ПУ Ваљево на Дивчибарама, а која је у власништву Града је препозната од стране Града и Одељења за урбанизам Ваљева као место где би се градиле планиране зграде и централни паркинг. Завршетак израде овог пројекта је планиран за ову годину, а тиме би се створили предуслови да Град може  у 2018. години да финансира израду планираног.

Максимовић је споменуо и све оно што утиче на даљи развој Дивчибара, а што нису директно заслуге Града, мада Град помаже да се остваре.

,,Предузеће Путеви Србије је инвеститор санације клизишта на путу Богдановића Брдо-Дивчибаре, где се завршетак радова очекује у наредних месец дана и тротоара и расвета у центру Дивчибара, што је планирано да се заврши у наредних два до три  месеца. Град Ваљево је продавањем Кампа Бреза породици Теодосић омогућио да се на Дивчибарама изгради нови спортски камп. Инвестиција Теодосића подразумева изградњу три хотела са четири и три звездице, отворен базен, велику спортску халу, отворене кошаркашке, фудбалске и одбојкашке терене, што Град веома подржава. Значајно је и активирање ски-стазе Црни врх почетком прошле године, које је омогућио Град у сарадњи са фирмом Кеј инвест некретнине. Фирма Кеј инвест је уложила значајна средства да се за ову стазу обезбеди систем за вештачко оснежавање, што је и предуслов да скијалиште ради током целе зимске сезоне“, рекао је Максимовић и нагласио да је куповином и реконструкцијом пумпе на Дивчибарама, фирма Инграп-Омни омогућила да људи имају могућност да сипају гориво.

Максимовић је додао и да је у разговору са директором Електродистрибуције Ваљево Зораном Николићем сазнао да ће завршетком реконструкције далековода са ваљевске стране, која је у току, Дивчибаре имати напајање са две стране, чиме ће проблем снабдевања Дивчибара електричном енергијом бити у потпуности решен.

У панел дискусији, поред споменутих, учествовали су чланови радне групе за Дивчибаре: председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић, заменик председника Скупштине града Ваљева и директор НСЗ филијала Ваљево Михајло Милутиновић,  директорка ТО Ваљево Ана Марковић, директори ваљевских јавних предузећа Видрак и Полет, као и представници угоститељских објеката на овој маљенској висоравни, власници хотела Хеба на Дивчибарама Цока Стевић и Саша Стевић који је уједно и члан радне групе за Дивчибаре и менаџерка хотела Пепа  Бранка Илић.

Радну групу Дивчибаре  је овом приликом посетио директор Коридора Србије Зоран Бабић. Ова радна група је формирана прошле године, након Ди феста, на иницијативу градоначелника Гвозденовића и одржала је око десетак састанака током протеклих годину дана.

Градоначелник Гвозденовић је, након панел дискусије, отворио програм ,,Наше Дивчибаре“ у центру Дивчибара и пожелео присутнима добродошлицу, угодан боравак и добру забаву на Ди фесту.

Мноштво посетилаца се окупило на ливади испред централне бине на којој је изведен забавни програм у ком су учествовали: КУД Абрашевић из Ваљева, балерине Студија М, деца из предшколске и старије групе Креативне радионице ,,Пинокио“ из Ваљева, деца из старије групе Предшколске установе ,,Лептирић“ из Лајковца, Усреф Османовић промоцијом своје књиге ,,Три писма“ и група ,,Краљевски карневал“ из Бање Ковиљаче.

Организатор ове манифестације, Студио М из Ваљева, се потрудио да на ливади са леве и десне стране бине, присутнима уприличи и спортско-рекреативне програме у којима су учествовали ваљевски спортски клубови: Карате клуб ,,014“, Атлетски клуб ,,Арена 014“ и Рвачки клуб ,,Младост“, као и инструкторка јоге Баја Банге Намкосе која је овом приликом одржала радионицу јоге под називом Ходање по води. Намкосе, позната по улози у серији ,,Војна академија“, је ову радионицу одржала као почетну у низу викенд-радионица које ће се одржавати у хотелу Хеба на Дивчибарама и изјавила да је ваздух на овој планини идеалан за једну од планираних радионица, Јогу на прелепим обронцима Дивчибара.

У публици је, уз оне који су дошли да подрже учеснике, било и мноштво туриста. Присутни су до касних вечерњих сати, осим програма на централној бини, учествовали у пешачењу по утврђеној маршути, спортско-рекреативним радионицама, панорамској вожњи жичаром, промоцији Open minded феста и посетили штанд ТО Ваљево и изложбене тезге на којима су углавном били изложени производи из домаће радиности.

Завршене и планиране активности радне групе за Дивчибаре и река посетилаца Ди феста указују на лепу будућност ове ваљевске лепотице.