Парастос владики Милутину служио патријарх

Почетак » Парастос владики Милутину служио патријарх » Актуелно » Парастос владики Милутину служио патријарх

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у четвртак 1. октобра у Храму Васкрсења Христовог, после које је одслужио шестомесечни парастос блажене успомене Епископу ваљевском Г. Милутину.

Патријарху су саслуживали Преосвећени Епископи: шабачки и администратор ваљевски Г. Лаврентије, бачки Г. Иринеј, шумадијски Г. Јован, мохачки Г. Исихије, као и више монаха, свештеника и ђакона. Велики број верника молитвено је учествовао у Светој Литургији, као и представници државне и локалне власти.

Након одслуженог парастоса, српски патријарх је одржао беседу у част почившег владике Милутина за кога је рекао да је живео Христом, као и са Христом у себи, те да је о епископу ваљевском слушао само речи хвале.

„Никада нисам чуо ниједну жалбу, ни од свештеника, ни од мирјана за драгог владику Милутина“. Српски патријарх Иринеј је у наставку своје проповеди истакао да Владика Милутин остаје привезан за своју Епархију, молећи се за њено спасење, поред великог духовног горостаса и покровитеља богомспасаване Епархије ваљевске – Светог Владике Николаја Српског.После Свете Архијерејске Литургије и парастоса који су служени у Храму Васкрсења Христовог поводом шест месеци од упокојења блажене успомене Епископа ваљевског Милутина, у Епархијском дому приређена је трпеза љубави на којој је домаћин, Епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске Лаврентије, истакао да је више деценија провео са почившим Владиком Милутином, те да је сваки сусрет са њим за њега био празник. „Пленио је својом духовношћу и искреношћу. Чврсто верујем да је он овде међу нама“, рекао је Владика Лаврентије, пожелевши да Господ српски народ дарује са више личности попут епископа Милутина, вољеног међу свештенством и међу народом.

Епископ Лаврентије, захваљујући се свим архијерејима који су служили Свету Литургију у Храму Васкрсења Христовог, даривао их је пригодним поклонима, док је Патријарху Иринеју поклонио икону Светог Николаја Српског. „Мислим и делим мишљење многих да је Свети Владика Николај највећа личност после Светог Саве и да његово време долази“, истакао је у обраћању српски Патријарх који је за Владику Милутина рекао да је човек пун врлина. „Живео је хришћанским животом. Богу хвала на таквој личности“, додао је првојерарх СПЦ.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се обратио патријарху и присутнима речима да владику Милутина упознаје кроз његов лик и дело:

„Данашња литургија и парастос, једном речју данашње сабрање, показују какав је велики човек и духовник био епископ Милутин. Хтео бих да се захвалим и свештенику Филипу Јаковљевићу, архијерејском заменику епископа ваљевског, зато што ми је указао велику част да се активно укључим у организацију данашњег догађаја. Да на делу покажемо да су држава и црква две главе једног тела орла, како и стоји на грбу. Да имамо заједнички циљ, а то је: да служимо Богу и народу.“