Партнери на пројекту CityWalk размењују искуства о развоју одрживе мобилности у дунавској регији

Почетак » Партнери на пројекту CityWalk размењују искуства о развоју одрживе мобилности у дунавској регији » Актуелно » Партнери на пројекту CityWalk размењују искуства о развоју одрживе мобилности у дунавској регији

Вајц, град у источној Штајерској, који се сматра индустријским градом због неколико индустријских компанија, био је место састанка партнера на пројекту ЦитyWалк од 23. до 25. априла. Састанак је организован од стране пројектног партнера – града Вајц. Фокус састанка је био на транснационалном учењу и размени искустава у области одрживе мобилности.

Партнери и тематски стручњаци састали су се у Центру за енергетске иновације W.Е.И.З. због техничке стручне радионице која је повезана са радионицом за изградњу капацитета и капитализацију. Њен циљ је постигнут: идентификовање заједничких изазова унутар дунавске регије у области одрживих транспортних решења и мобилности (тематски број 6), са посебним освртом на заједничке препоруке и решења Стратегије Европске Уније за приоритетну област 1б дунавске регије – да би се побољшала мобилност и мултимодалност.

Састанак је започео уводним говором градоначелник Вајца, Ервин Егенрајх (Erwin Eggenreich). Неколико стручњака за планирање мобилности је пратило тематске презентације: Бела Кези (Bela Kézy), стручњак за урбанистички развој, представио је питање аутономних аутомобила и њихов утицај на урбану мобилност, Дитер Шваб (Dieter Schwab) представио је удружење „WalkSpace“, Харалд Меснер (Harald Messner) и Мартин Ауер (Martin Auer) су представили програм „е5“, као и организацију „Ever-Green E-Car Sharing“, a Рафаел Брамрајтер (Rafael Bramreiter) преставио је пројекат „WoodCar“.

Други део је био посвећен капитализацији – представљена су два пројекта одобрена од стране Дунавског транснационалног програма.

Матеј Гојчич из Регионалне развојне агенције љубљанске урбане регије (РРА ЛУР) представио је пројекат „LinkingDanube” („Повезивање Дунава”) – Повезивање транснационалних, мултимодалних путничких информација и планера путовања за еколошки прихватљиву мобилност у дунавској регији. „LinkingDanube” се бави проблемом недовољног пружања путних информација о јавном саобраћају, нарочито узимајући у обзир прекогранична путовања и мобилност у руралним подручјима. Посебно се фокусира на повезивање мање приступачних подручја у дунавској регији повезивањем алтернативних услуга јавног превоза и интеграцијом захтеваних транспортних података у услуге. Целокупни циљ пројекта је подстицање еколошки прихватљивих видова мобилности и равномерне приступачности у дунавској регији.

Барбара Кулмер из Општине Вајц представила је пројекат CHESTNUT – Свеобухватна елаборација стратешких планова за одрживи урбани транспорт. Пројекат доприноси развоју боље повезаног и интероперабилног еколошки прихватљивог и сигурног транспортног систем у функционалним урбаним подручјима дунавске регије.

Пројектни партнери наставили су свој посао наредног дана презентацијом фаза, закључака, проблема и решења планирања проходности на локалном нивоу, након чега је уследило увођење добрих и лоших пракси и случајева одрживе транспортне мобилности прикупљених из својих земаља. Партнери су такође дискутовали о пројектним комуникацијским изазовима и задацима и представили своје градске пилот пројекте. Срећни звог успешног и врло продуктивног састанка, партнери су се сложили да прате пројектне кораке и испуне сва очекивања лидера радног пакета до следећег састанка чији ће домаћин бити Регионална развојна агенција Плзењског краја у Чешкој Републици, у новембру 2018.

Град Ваљево на поменутим догађајима су представљали чланови пројектног тима Тијана Тодоровић, руководилац Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове, Ненад Бранковић, Одсек за управљање пројектима и инвестицијама, Марија Митровић, Одељење за урбанизам, грађевинарство, саобраћај и заштиту животне средине, као и Лазар Јаковљевић, задужен за послове саобраћаја и јавног превоза.

О пројекту CityWalk

CityWalk jе пројекат одобрен од стране Дунавског транснационалног програма који су суосновали фондови Европске уније, ИПА (Инструмент за претприступну помоћ) и ЕРДФ (Европски регионални развојни фонд) и тежи ка енергетски одговорним местима успостављајући проходне градове у дунавској регији. Помаже градовима да смање емисије штетних гасова, буку и постану сигурније, боље место за живот, повећавајући улогу одрживијих и активних видова мобилности у урбаном транспорту, као што су бициклизам и пешачење. Пројекат се бави изазовом уз холистички приступ: побољшање урбане мобилности кроз ефикасно комбиновање различитих транспортних средстава идентификовањем препрека, као и израдом и имплементацијом плана за отклањање тих препрека. Пројекат спроводи конзорцијум од 17 партнера (међу којима је и град Ваљево) из Словеније, Мађарске, Чешке, Словачке, Аустрије, Србије, Хрватске, Румуније и Бугарске. Укупна вредност пројекта је 2,38 милиона евра и траје до краја маја 2019. године.

За више информација о пројекту CityWalk посетите: www.interreg-danube.eu/citywalk