Партнерство Ваљева и Фафенхофена

Почетак » Партнерство Ваљева и Фафенхофена » Актуелно » Партнерство Ваљева и Фафенхофена
NemackaNemacka2Nemacka3Nemacka4

У немачком граду Гелзенкирхену боравили су помоћник градоначелника Мирослав Пимић, начелница Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Тијана Тодоровић и Александра Томић, где су учествовали у радионици пилот фазе пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“.

Стручни семинар је организовала Сервисна служба за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) Ингејџмент Глобал (Engagement Global) који ради по налогу Савезног министарства за привредну сарадњу и развој Немачке. Поред осталог, делокруг деловања Сервисне службе за јединице локалне самоуправе су глобално одрживе јединице локалне самоуправе и њихова партнерства. Израђена је Агенда 2030 која подразумева подизање нивоа свести немачких и партнерских јединица локалне самоуправе и циљеве одрживог развоја. Циљ едукације био је да политички и административни актери из јединица локалне самоуправе препознају циљеве одрживог развоја као локални задатак. Тим поводом су  организоване едукације и умрежавање актера из јединица локалне самоуправе у оквиру стручних семинара, али и унапређења стратешког партнерства.

Овом приликом у Немачкој је потписан Меморандум о разумевању између града Ваљева и Сервисне службе за јединице локалне самоуправе једног света (SKEW) Савезног министарства за привредну сарадњу и развој Немачке, којим је уговорена сарадња у оквиру пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“. Делегација из Ваљева, учествовала је на састанцима који су организовани у вези са аплицирањем са пројектима за средства из фондова Европске уније, а овом приликом приказан је и кратак филм о привредним, културним и туристичким потенцијалима Ваљева уз презентацију нашег града.

На семинару организованом у оквиру пилот фазе пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“ учествовало је преко 30 градова из Немачке, Србије и БИХ. Осим представника локалних самоуправа, на семинару су учествовали и повереници за Европску унију и партнерства градова.

Реализацијом пројекта „Партнерство одрживог развоја јединица локалне самоуправе“ из области екологије, укупне вредности 10.000 евра, од чега обе локалне самоуправе Ваљево и Фафенхофен, добијају по 5000 евра, у наредне две године град Ваљево ће добити нове јавне зелене површине у циљу смањења аерозагађења. Осим тога биће организовани и едукативни семинари из области екологије, један од њих и у Ваљеву, као и радионице за планирање пројеката. Ово је само увод у реализацију будућих пројеката веће вредности из области екологије оба партнерска града у циљу решавања проблема аерозагађења, што је град Ваљево истакао као један од приоритета из ове области.

Фотографије: Barbara Frommann