Патријарх Иринеј у Ваљеву

Почетак » Патријарх Иринеј у Ваљеву » Вести » Патријарх Иринеј у Ваљеву
Поводом обележавања пете годишњице успостављања Ваљевске епархије, 15 година од освећења темеља новог храма Васкрсења Господњег и 170 година постојања цркве Покрова пресвете Богородице, у недељу је у Ваљеву боравио патријарх српски Господин Иринеј.
 
Патријарх је служио свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија, задужбини браће Видоја и Влајка Вујића у ваљевском Новом насељу, поводом десет година постојања те цркве. Саслуживали су епископи захумско-херцеговачки Николај, осјечко-барањски и свепољски Лукијан, шабачки Лаврентије и ваљевски Милутин, свештенство и монаштво Ваљевске епархије СПЦ.
После пријема у еперхијском дому, у Новом насељу, патријарх Иринеј посетио је и Храм Васкрсења Господњег.
 
Владика Милутин одликовао је патријарха Иринеја орденом Светог Николаја ваљевског, а даровао му је и икону светог Јустина ћелијског. Владика Милутин је архипастирске грамате „за, на делу показану љубав према својој Светој Православној Цркви, Богом чуваној Епархији ваљевској и отаџбини Србији, као и за неговање традиција и историје Српског народа ваљевског краја“ уручио Граду Ваљеву, Здравственом центру Ваљево, Четвртом центру обуке у Ваљеву, Полицијској управи у Ваљеву и ЈКП „Видрак“.
 
ФОТО: Драган Крунић

Leave a Comment