Пећинци домаћини МЕГА општинама

Почетак » Пећинци домаћини МЕГА општинама » Вести » Пећинци домаћини МЕГА општинама

 Општина Пећинци је у петак 16. октобра, у сарадњи са УСАИД-овим програмом за подстицај економском развоју општина (МЕГА програм), организовала састанак свих Канцеларија за локални економски развој из тридесет две општине учеснице МЕГА програма. Циљ састанка је била размена искустава, промоција потенцијала општина као и примери добре праксе, који се тичу локалног економског развоја. Састанку, одржаном у Сали Скупштине општине Пећинци, присуствовали су представници двадесетак општина.

Присутни су најпре имали прилику да погледају презентацију Милице Стефановић, саветнице за рекламу МЕГА програма. Представљена су искуства у развоју индустријских паркова америчког града Оубурн, из Савезне државе Алабама, који је на овом пољу постигао изузетне резултате у последњих неколико година.
Директор Агенције за развој општине Пећинци Радивој Милошевић, одржао је презентацију у којој је представио развој општине у последњих неколико година. Он је такође појаснио механизме и поступке, које је било потребно спровести, да би се остварио прилив green field инвестиција какав је забележен у општини Пећинци.
Председник Скупштине општине Пећинци Живко Марковић је рекао да је географски положај свакако био од значаја за убрзан развој општине, али никако и једини. Он је нагласио да је од изузетног значаја за привлачење инвестиција било доношење стратешких докумената (пре свега Стратегије локалног економског развоја и Просторног плана) и однос према потенцијалним инвеститорима (ефикасна припрема документације).
Приликом посете индустријској зони у Шимановцима гости су имали прилику да посете PFI студио (Пинк филм интернатионал) и фабрику Doncafe, где су кроз разговор са руководиоцима имали прилику да се упознају са развојним путем ових фирми и кључним факторима за њихово успешно пословање.
Општа оцена учесника састанка је да је оваква размена искустава свакако корисна и да је неопходно у даљем раду примењивати позитивна искуства оних средина које предњаче у развоју.
У име града Ваљева скупу су присуствовали: начелник Одељења за локални развој и привреду Зоран Васић и запослени у Одсеку за локални развој и привреду: Мирјана Теофиловић и Драган Станковић.
 

 

 
 
 

Leave a Comment