Петровдански дани у Ваљевској Каменици

Почетак » Петровдански дани у Ваљевској Каменици » Актуелно » Петровдански дани у Ваљевској Каменици

Традиционална манифестација „Петровдански дани“ биће одржана од 10. до 12. јула у Ваљевској Каменици. Једна од најстаријих манифестација која се одржава у ваљевском крају  чува вишедеценијску традицију паљења лиле, промовише народне обичаје и наслеђе, домаћу радиност, сеоски туризам и пољопривреду. „Из године у годину све више посетилаца долази у Ваљевску Каменицу на ову манифестацију. Петровдан је слава Ваљевске Каменице, где успева добра малина, купина, шљива. Развија се и сеоски туризам, а риболовци и купачи посећују језеро које је само на два километра удаљено од Каменице. У Каменици ће се одржати и сеоске Олимпијске игре које ће имати разне спортске дисциплине“, рекао је Никола Радојичић, члан Градског већа и председник Организационог одбора манифестације.

У вечерњим сатима 11. јула биће организована „Лилијада“, као и радионица за децу у циљу очувања народне традиције.“ Удружење жена“ Ваљевске Каменице припремаће традиционална српска јела, биће организована изложба сликара иконописца Жарка Ђукића, као и културно-уметнички програм.

Манифестација „Петровдански дани“ одржава се већ 20 година. Ове године одржаће се под покровитељством града Ваљева који је из буџета за реализацију овог пројекта издвојио 190.000 динара. Организацију ове манифестације  помогли су и мештани Ваљевске Каменице, али и бројни донатори.