Петровдански дани у Ваљевској Каменици

Почетак » Петровдански дани у Ваљевској Каменици » Актуелно » Петровдански дани у Ваљевској Каменици

Уз традиционалну „Лилијаду“, богат културно-уметнички програм и велики број посетилаца, свечано је отворена тродневна манифестација „Петровдански дани“ у Ваљевској Каменици. Ова манифестација чува вишедеценијску традицију паљења лиле, промовише народне обичаје и наслеђе, домаћу радиност, сеоски туризам и пољопривреду. Свечаном отварању присуствовало је руководство града Ваљева, одборници Скупштине, а градоначелник др Слободан Гвозденовић овом приликом је нагласио да нова градска власт жели да помогне селу. „Села су наше највеће фабрике, желимо да помогнемо Ваљевској Каменици да заврши водовод, да урадимо путеве који су вам неопходни, укључујући и пут Каменица-Осечина и намеравамо да све то остваримо у овом четворогодишњем мандату. Ова градска влада неће вам давати празна обећања, ми стојимо иза тога“, нагласио је градоначелник Гвозденовић отварајући „Петровданске дане“.

У Ваљевској Каменици, на свечаном отварању манифестације, уочи Петровдана, окупио се велики број посетилаца. У програму су учествовали ученици Основне школе „Милован Глишић“, КУД „Ђердан“ и Плесни студио РМП. Након отварања приређен је ватромет, а потом и традиционално паљење лиле. Организована је и радионица за децу  у циљу очувања народне традиције.“ Удружење жена“ Ваљевске Каменице припремило је традиционална српска јела, а организована је и изложба сликара иконописца Жарка Ђукића. На Петровдан, 12. јула, Ваљевска Каменица ће обележити крсну славу.

Манифестација „Петровдански дани“ одржава се више од две деценије. Ове године одржана је  под покровитељством града Ваљева који је из буџета кроз пројектно финансирање за ову манифестацију издвојио 190.000 динара. Организацију су помогли и мештани Ваљевске Каменице, као и бројни донатори.