Петровдански дани у Ваљевској Каменици

Почетак » Петровдански дани у Ваљевској Каменици » Актуелно » Петровдански дани у Ваљевској Каменици

У организацији Удружења песника „Рима“, ОШ „Милован Глишић“ и Месне заједнице, под покровитељством града Ваљева, 11. и 12. јула одржава се традиционална манифестација „Петровдански дани“, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

„Ова туристичко културна – верска манифестација у Ваљевској Каменици, некадашњем подгорском срезу до 1953. године и општинском месту до 1965. године, траје већ 20 година. Она је једна од најстаријих манифестација ваљевског каја која чува вишедеценијску традицију паљења лиле, промовише народне обичаје, домаћу радиност, сеоски туризам и пољопривреду.

Петровдан је крсна слава Ваљевске Каменице, где успева добра малина, купина, шљива. Током ове манифестације развија се и сеоски туризам, а риболовци и купачи посећују Каменичко језеро које је удаљено два километра од места“, рекао је члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић. Он је истакао да је ове године, уз напоре градске власти и ЈП „Водовод“, ова варошица коначно после 20 година, добила квалитетну пијаћу воду, што ће значити осим за мештане и за већу посећеност манифестацији.

Према најави организатора,  у четвртак 11. јула биће организовани разноврсни садржаји: и то „Котлић“ такмичење, израда најлепше лиле, прело, промоција књиге „Лилак“, културно уметнички програм и паљење лиле познатије као „Лилијада“.

Другог дана у петак 12. јула, на најпосећенијем народном вашару ваљевског краја, са почетком у 15 сати, биће отворена Ликовна колонија, док ће у 17 часова почети Славска литија и резање славског колача.

„Задовољство ми је што сам данас овде и што представљамо једну изузетно занимљиву манифестацију, која спада у културна дешавања града Ваљева и ево трећа година за редом потврђује да ће ова манифестација свакако бити традиционална. Разлог због чега ће постати традиционална је пре свега квалитет. Ако нешто квалитетно радите, посебно кад је култура у питању може постати традиционално. Програм је толико богат да привлачи мештане не само Каменице, него и Ваљева и околине. Такође, оно што је битно за ову манифестацију јесте што сваке године се објави књига која носи назив „Лилак“, која окупља доста квалитетних и уметнички вредних текстова. Ја сам једном на промоцији говорио о „Лилку“, али сада бих издвојио један текст, „Каменичка црква“ који потписује Бојан Грујичић, теолог. Председница организационог одбора и цео одбор потврђују да уз помоћ Града, спонзорствима, али и њиховом организованошћу која је на врло високом нивоу, са скромним новцем може много тога да се уради. Користим прилику да позовем све да присуствују „Петровданским данима“ 11. и 12. јула“ рекао је члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић.

„Организатори манифестације су Удружење песника „Рима“, МЗ Каменица и ОШ „Милован Глишић“. Посетиоци ће моћи да учествују у многобројним активностима предвиђеним програмом „Каменичко посело“ који је и ове године подржан од стране града Ваљева, са износом од 150.000 динара. Овом приликом бих позвала све посетиоце, пре свега децу да посете Каменицу 11. и 12. јула да присуствују „Каменичком поселу“ јер ће им та посета, сигурна сам, остати у лепом сећању из детињства. Сви учесници у програму као и посетиоци, могу добити на поклон књигу „Лилак“ коју сам за ту намену и приредила, желећи да на такав начин промовишем манифестацију „Петровдански дани„ и Ваљевску Каменицу, јер књига као трајно уметничко дело има ту могућност да промовише саму манифестацију у дужем временском периоду и на ширем подручију. На крају бих вас поздравила и пожелела добродошлицу“, истакла је одборница Радмила Настић – Антанасијевић, председница организационог одбора ове манифестације.

У име мештана Ваљевске Каменице, позив грађанима Ваљева, али и свим љубитељима народних обичаја и добре забаве, коју може да пружи српско село, упутио је Дејан Танасковић. заменик председника Месне заједнице.