Петровдански дани у Ваљевској Каменици

Почетак » Петровдански дани у Ваљевској Каменици » Вести » Петровдански дани у Ваљевској Каменици
Месна заједница Ваљевска Каменица, уз покровитељство града Ваљева, 11. и 12. јула организује традиционалну манифестацију “Петровдански дани“, познате по паљењу лиле, промоцији традиционалних јела и народне радиности, али и најпосећенијем народном вашару ваљевског краја у последњих десетак година. Петровдан је и слава овог места које је до 1953. године било седиште подгорског среза, у којем се узгајају шљива, малина и купина, некада познато по задругарству; где се обнавља сеоски туризам, а риболовци и купачи посећују акумулационо језеро на два километра од центра варошице.

 
Отварање Петровданских дана је у суботу у 20 часова, у знаку Лилијаде којој ће претходити културно-уметнички програм. На летњој позорници у дворишту основне школе концерт ће одржати КУД „Крушик-Пластика“ из Осечине. Први пут ове годие одржаће се и Петровдански разговори, и то са двојицом угледних Каменичана, мр Милорадом Тимотићем, потпредседником Центра за цивилно-војне односе, и Војом Плећићем, пуковником у пензији. Њихова генерација у недељу обележава 60 година мале матуре, а осим двојице учесника Петровданских разговора изнедрила је и Александра Митровића, некадашњег потпредседника Савезне владе и Мишу Јевтића, познатог новинара Радио Београда и публицисту. Прво вече биће завршено Лилијадом, древним обичајем паљења коре трешњиног дрвета којем се највише радују деца, а који је у овом крају лепо очуван.
На Петровдан, славу места када се одржава и познати народни вашар, изложба народне радиности биће постављена већ од 14 сати у холу Дома културе. Ове године литија и резање славског колача померена је за 17 сати како би окупила што више мештана и гостију. Следи дегустација народних јела и обилазак изложбе радиности, а од 18 сати почиње програм на летњој позорници у којем ће наступити КУД “Извор“ из Горића и група певача. У спортском делу манифестације одржаће се такмичење риболоваца на Каменичком језеру и фудбалска утакмица.
Уз први мрак главна улица претвара се у корзо којим дефилује река младих људи, а многи завршавају у шатрама са мање или више познатим естрадним именима народне музике.

Leave a Comment